Privata skolor skämmer ut privat företagande

Janne Näsström

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 21 maj, 2016

Jag har tröttnat på skallet mot privata skolor. Inte för att jag vurmar för privatiseringar utan för att det påstått privata i verkligheten är offentlig sektor på anabola steroider.

I fallet skolan är min uppfattning att ägandet inte är det viktiga utan att det finns pedagogiska alternativ och inriktningar. Det var skälet till att vi stannade kvar i lilla Västervik, även om var och en inser att det var förödande för min karriär. Att bo i en liten kommun anses visa att du saknar det rätta drivet och prioriterat annat än karriären här i livet.

Vilket vi också gjorde när det gällde barnen.

Vad som lockade oss kvar hette Kvännaren-projektet. Det var en integrerad förskola och skola med en pedagogik med drag av montisori. Det var kommunen som gjorde satsningen, mycket beroende på den framsynte skoldirektören Nils Westberg.

På 1980-talet låg Kvännaren i den pedagogiska frontlinjen. Under en period arrangerades årliga konferenser i Västervik med deltagare från hela landet, lärarna var efterfrågade föreläsare och själv blev jag som förälder intervjuad i Aktuellt, ett inslag som dåvarande skolminister Göran Persson kommenterade med att skolan var en spjutspets.

Under de år som våra barn gick på Kvännaren fungerade det fantastiskt bra. Personalen var högmotiverad och våra barn fick en ovanligt bra start i livet. I en kommunal skola, öppen för alla i upptagningsområdet.

Om Nils Westberg istället startat en privat skola, så hade vi satt barnen där.

Så länge det handlar om pedagogik och inriktning är jag helt med på att skolor kan drivas som aktiebolag eller kooperativ. Men de måste ge något annat och mer än den vanliga kommunala skolan.

Det finns exempel på privata alternativ av det rätta virket. Men flertalet privatskolor har ingen bärkraftig pedagogisk idé. De ägs av riskkapitalbolag med enda mål att ge investerarna maximal avkastning. Och de giriga investerarna är vi alla genom AP-fonderna, tjänstepensionerna och våra privata pensions- och fondsparanden hos bankerna. Med andra ord samma offentliga sektor som finansierar det hela med skolpeng.

Offentlighetens tjänstemän skämmer ut de idéburna privata alternativen och skapar ännu mer enfald i en värld i akut behov av motsatsen.