Receptet för att lyckas är två årslöner på banken

Janne Näsström

Publicerades: 24 november, 2013

Härom dagen var jag på en av landets främsta inkubatorer, alltså ett växhus för nyföretagande kopplat till ett lärosäte. En av inkubatorns företagare, framgångsrik ska tilläggas och numera finansierad med riskkapital, hade ett recept på hur man lyckas.

Viktigast är starten. Är affärsidén nydanande, med potential att bli något utöver det vanliga, är ingen beredd att satsa pengar. Myndigheter, näringsfrämjare, riskkapitalister, affärsänglar och banker satsar bara på kända upplägg.

Eller som företagaren uttryckte det: Riskkapital får du bara om det finns en verksamhet och en marknad som det går att räkna på.

Enda sättet är att satsa egna pengar för att driva verksamheten fram till den kritiska punkten. Men hur kommer man dit? Så här svarade företagaren på inkubatorn:

”Du behöver en anställning som försörjer dig och två årslöner på banken”.

Men vilka är det som startar företag på riktigt i Sverige? Lågutbildade, långtidsarbetslösa, fattiga, sjuka och invandrare.

Den stora framtidsfrågan är följande: Hur får vi välutbildade med god ekonomi att riskera två årslöner för att skapa morgondagens framgångsrika företag?