Reglerna för statsrådspension måste företagaranpassas

Anders Andersson

Publicerades: 12 maj, 2012

Jag fattar inte hur Pär Nuders råd och socialdemokratiska kontakter kan vara värda 14,1 miljoner under ett år. Men om svenska storföretag betalar dessa svindlade belopp så är det bara att gratulera den före detta finansministern till bra affärer i hans två bolag som dragit in pengarna.

Det jag upprörs över är att lagen tillåter att han under ett sådant framgångsrikt år samtidigt kan ta ut 6 712 kr i månaden i statsrådspension.

Det skulle kunna tyda på att Pär Nuder är girig. Men det visar också att reglerna är felaktig. Det är nämligen bara lön från anställning och inte vinst från egna bolag som man tar hänsyn till när politikerpensioner ska beräknas.

De som hittat på detta har inte förstått hur småföretag fungerar – att den som har ett fåmansbolag kan välja mellan at ta ut lön eller behålla pengarna i bolaget.

Det finns många exempel på hur politiker som avgått kunnat plocka ut stora pensioner samtidigt som de gjort stora bolagsvinster, men inte tagit ut någon lön.  I Driva Eget nummer 5 förra året skrev jag om hur förra socialdemokratiska borgarådet i Stockholm gjort på det sättet och fått ut 50 000 kr i månaden i politikerpension.

”Sådant tyder på att politikerna lever i ett skattefrälse”, skrev jag. Läs om det här.

Göran Persson har förstått att dessa regler strider mot medborgarnas moraluppfattning och har därför sett till att ta ut så stor lön ur sitt bolag som krävs för att statsrådlön inte ska utgå. De 9 205 kronor som han i år ändå fått i sådan pension är ett misstag och ska betalas tillbaka, säger han.

Man skulle kunna tycka att Pär Nuder borde ha avsagt sig statsrådspensionen, trots att han har rätt till den. Vad spelar 80 tusenlappar i pension för roll när man samtidigt får in över 14 100 tusenlappar i sitt bolag och nästan inte har några kostnader alls.

I en försvarsartikel i DN, där hans hustru jobbar, skriver han att han trodde att den lön som han fått styrelseledamot från olika företag var tillräckligt stor för att hans statsrådspension skull reducerats till noll:

”Jag är lika frågande som alla andra inför regler som ger så märkliga utfall. Det är inte rimligt att man måste ha långt över en miljon kronor i årslön för att bli av med denna automatiska förtidspension”, skriver han.

Det är bara att hålla med. I väntan på att reglerna ändras bör andra politiker göra som Nuder gör för 2012 – avsäga sig orimligt höga politikerpensioner.