Relationer bättre än nätverk

Helena Kubicek Boye

Publicerades: 9 februari, 2012

Ibland när jag loggar in på min facebook och ser alla dessa hundratals ”vänner” som jag har där blir jag fundersam, vem är dom här egentligen och varför har jag dem på in FB? Och ännu mer fundersam blir jag när jag passerar en av ”vännerna” utanför ett café och ingen av oss hälsar. Vi är facebook-vänner men hälsar inte när vi ses ute IRL.

Nu har jag även registrereat mig på Linkedin efter flera förfrågningar. Precis som med facebook blev grupptrycket uppenbart och jag valde att skapa ett konto. HÄromdagen fick jag råd om att börja twittra för att det kan vara bra för oss och våra produkter. Ännu fler kontakter, ännu mer av nätverk!

Men vad blir egentligen bättre av att nätverka?

Inte mycket tror jag. Som psykolog, som entreprenör, finns det snarare 10-20 riktigt bra relationer jag har som gett mig ingångar och tagit mig vidare som företagre. Det är relationer där vi verkligen tycker om varandra, stöttar, peppar, där man kan prata fritt och öppet och till fullo kan rekommendera varandra i olika sammanhang. En äkta löpande kontakt, där vi faktiskt träffas IRL, och inte går förbi varandra på stan och ”smygigenkännervarandra”.

Jag tror att hela nätverks-grejen är ett överskattad kommersiellt påhitt, som mest sysselsätter för stunden. Det spär på ytligheten och jag blir trött av att bara höra ord som ”plattform för kontakter, nätverksbyggande, samlar på dig så många kontakter du kan, nätverksdagar, nätverksträffar”. Nätverk ska inte behöva organiseras och arrangeras, de bästa nätverken kommer helt naturligt av att du hittar en grupp människor du trivs att utbyta erfarenheter med. Så mitt råd är, sluta nätverka och se dig omkring IRL istället och vårda de relationer du har runt omrking dig.