Så fick jag ned priset med 31 procent utan att pruta

Anders Andersson

Publicerades: 16 december, 2010

Häromdagen följde jag rådet jag gett här – att köpa inventarier före årsskiftet. Då fick jag en lektion om den orimliga rabattdjungel som vuxit fram.

Jag gick till Siba i Sickla för att köpa en skrivare, som kostade 2 900 kr. Eftersom jag är medlem i Lessmore som ger rabatter i vissa butiker fick jag direkt ned priset till 2 700 kr.

– Har du TV-kanaler via Boxer, frågar säljaren.

När jag svarar ja får besked om att priset skulle sänkas med ytterligare 500 kr om jag skriver på ett avtal om förlänga mitt Boxer-abonnemang med ytterligare två år.

– Så synd att du inte är har mobilabonnemang hos Telia eller Telenor. Då hade du fått ned priset en bit till, säger säljaren.

Han frågar om jag har Siba-kort som ger privatpersoner bonus på alla köp, men bara om man väntar att betala till räkningen kommer. Tricket med det är att man då ska frestas att bara betala en del av det man är skyldig och få en skyhög kortkreditsränta på resten.

När jag säger att jag inte vill handla med Sibakort utan tänker betala direkt med mitt företags kontorkort ser han en ny rabattmöjlighet:

– Det finns en introduktionsrabatt på 200 kr när man tecknar sig för ett kort. Så ta ett kort även om du inte handlar för det.

Nu var jag så fascinerad över denna nya rabattflora att jag säger ja – och jag hade fått ned priset på 2 900 kr till 2 000 kr, med 31 procent  utan att ens försöka pruta.

Så erbjuder han mig en treårig allriskförsäkring. Sådana brukar jag konsekvent säga nej till, därför att det inte är värda sitt pris.

– Den kostar egentligen 389 kr, men du kan få 200 kr i rabatt, säger säljaren och då tackar jag ja av bara farten under min nya rabattjakt.

När jag sedan kommer till kassan och ska betala undrar kassörskan om jag verkligen inte ska vänta att betala och då använda mitt nya Sibakort. När jag svarar nej kommer slutrepliken i denna lektion i rabattdjungelns nya vindlingar:

– Så synd. Då missar du en kryssning som du hade fått i rabatt.