Så här sänkte jag tvåårsräntan till 3,39!

Gustaf Brickman

Publicerades: 26 augusti, 2011

”Rörlig ränta är billigare än bunden ränta”, säger experterna, och visst har de rätt. Banken tar ju självklart en premie för att den osäkerhet det innebär att lova dig en viss ränta under flera år. 

Men även om det på lång sikt är bättre att ha röliga räntor än fasta, så är det inte hela sanningen. För du kan ju faktiskt ha rörlig ränta ibland, och binda den ibland, beroende på vad du tror om framtiden. Och då ser alternativen ut så här:

Bunden ränta hela tiden – dyrast
Rörlig ränta hela tiden – billigare
Växla mellan de två – billigast (om du binder vid rätt tillfällen)

I hela mitt liv har jag haft rörlig boränta. När räntan har varit på väg upp, då har premien för att binda varit så hög att jag inte tycket att det har varit värt det. Och när räntorna går ner – varför skulle jag då vilja betala en premie för att binda mina räntor på en hög nivå?

Men nu, mina damer och herrar, ser situationen annorlunda ut. Helt plötsligt är det billigare att binda sina räntor än att ha dem rörliga. Och skillnaden är inte direkt liten.

Detta beror så klart på att bankerna är oroliga för hur konjunkturen kommer att se ut de närmaste åren. Minnena från finanskrisen har knappast bleknat, och därför vill bankerna binda upp dig att betala en viss ränta de kommande åren. Så att de kan säkra sina inkomster. 

Denna gång är det alltså inte bara vi kunder som vill ha trygghet, utan även bankerna. Och det innebär att spelplanen förändras. Helt plötsligt kan vi ställa krav.  

Så jag testade – jag ställde krav på min boränta. Så här gjorde jag det:

Listräntan för ett rörligt lån i min bank är 4,24%. Det har jag lyckats pruta ner 0,43 procentenheter. Men jag har alltid känt att de tjänar lite för mycket pengar på mitt lån, så jag gav mig på den tvååriga räntan i stället. Och det var ingen dum idé. Där har listpriset just sänkts från 4,48 till 4,08 för ett tvåårigt lån, en ganska rejäl sänkning med andra ord. Men jag ville ha det billigare än så. Här är mailet jag skickade till banken:

”Hej Xxx. Jag är lite nyfiken på en sak: Vad är den absolut bästa räntan du kan erbjuda mig om jag skulle välja att binda räntan i två år? Jag har nämligen fått ett väldigt bra erbjudande från nordnet, som jag ju så klart hoppas att du kan matcha.”

Som synes skrev jag inte hur mycket jag fått i erbjudande. Jag fick detta svar:

”Hej Gustaf, väljer du att binda på två år kan jag erbjuda 3,5%.”

Varpå jag svarade:

”Hej och tack för snabbt svar! Då kan ni inte matcha Nordnet som erbjuder 3,39. Eller det kanske ni kan?” 

Då ringde telefonen. Nu har jag 3,39 i ränta de närmaste två åren. 79 punkters rabatt, det hade aldrig gått för några månader sedan.

Så om ni som jag tror att världen inte kommer att gå under, passa på att utnyttja bankernas rädsla. Det är inte mer än rätt – de tvekar ju aldrig att utnyttja vår.