Så stjäl bedragare dina annonsintäkter på Youtube

Janne Näsström

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 8 april, 2015

Den digitala tekniken öppnar nya möjligheter för bedrägerier. Jag upptäckte nyss ytterligare en metod och det är hur man plockar folk på pengar med hjälp av Youtube, utan att brottsoffret upptäcker det.

Youtube finansieras med reklam, som dyker upp i bild och innan filmerna spelas upp. Som kontoinnehavare så får du en del av intäkten. Under förutsättning att det är du som äger upphovsrätten.

Härom dagen laddade jag upp ett klipp och fann att någon gjort anspråk på min upphovsrätt för en annan film. Så här står det:

”Upphovsrättsskyddat innehåll hittades i ditt videoklipp. Rättssökanden tillåter att innehållet används i ditt YouTube-videoklipp, men du kan inte ha annonser i det. Rättssökanden har aktiverat intäktsgenerering.”

Och så påstås det att musiken till filmen heter Noble Sailors. Vilket är en lögn. Jag har använt så kallad produktionsmusik, specialskriven för trolleri, och betalat för att använda den. Låten heter Dark Knight och är skriven av Arthur och Leslie Stead. Om de gjort anspråk på eventuella intäkter, hade jag accepterat det. Men inte att bedragare tar förtjänsten.

Visserligen lär jag inte få del av några annonsintäkter, så många tittar inte på filmen, men jag har ändå skickat in en protest. Här är den kidnappade filmen.

Tydligen finns det några som har specialiserat sig på att stjäla annonsintäkter på Youtube, genom att hävda upphovsrätt och tillåta att materialet ändå får visas, bara intäkterna går till dem. Bedrägeri med andra ord.

För att kolla om dina intäkter har blivit kidnappade, öppna din kanal, gå in på videoklipp. Till höger om kidnappad film står ”matchat innehåll från tredje part”.