Samhällets botten närmar sig

Hanna Brodda

Publicerades: 12 maj, 2009

Det var nog en känsla jag hade. Att bidrag inte är som andra pengar. Det är pengar du inte förtjänat. Oavsett hur mycket skatt du betalat i dina dagar eller hur mycket du bidrar till samhället är det pengar du aldrig kan kräva eller knappt förvänta dig. Du måste vara tacksam och hoppas på att krafterna är med dig. Då kanske pengarna kommer.

Starta eget-bidrag är sådana pengar. Och startar du eget hänger även föräldrapenningen, vård av sjukt barn och sjukersättningen löst.

Så här fungerar Starta eget-bidraget. Om du är arbetssökande och bestämmer dig för att starta eget, kan du få motsvarande a-kassan i ett antal månader, för att få företaget på fötter. Låter bra.

Men då gäller följande:
* Att du är arbetssökande och över 25 år.
* Att du är anmäld hos arbetsförmedlingen, från dag ett efter att du blev arbetslös eller senast inom tre månader om du har avgångsvederlag.
* Att du har sökt jobb som du inte fått. Det duger alltså inte att få sparken, slicka sina sår någon vecka och sedan kavla upp armarna för att starta eget.
* Glöm inte att ha ett stort mått av ödmjukhet och skrapa lite med foten. Om du kommer och meddelar att du tänker starta eget och vill ha starta eget-bidrag, får du rådet att ta ett lån hos banken. Arbetsförmedlingen är inte hur snäll som helst.
* Att du absolut inte har några in- eller utgifter från ditt företag innan bidraget är beviljat.

I morse kom nästa stressmoment. En kvinna från försäkringskassan ringde och frågade några frågor om en Vård Av sjukt Barn jag tydligen lyckats skickat in med alla tillhörande bilagor, i december.

Jag var anställd då så allt var frid och fröjd, men nästa gång kan det bli problem, sa hon och förklarade att man måste vara anmäld hos arbetsförmedlingen för att behålla sin sjukpenningsgrundande inkomst, SGI. De föräldradagar du har kvar blir annars inte värda någonting. Eller om du blir sjuk får du inget. Du är utförsäkrad om du startar eget.
Som tur var kände jag till det och gick till arbetsförmedlingen den 2 april och anmälde mig, lugnade jag försäkringskassedamen.

– Jo, men det ska vara INOM tre månader. Här har det gått tre månader och några dagar, så vitt jag kan se.
– Jag hade mina orsaker. Det var inte möjligt att komma iväg den 1 april. Den dagen och natten vakade jag bredvid min döende mor som låg i koma. Min syster avlöste mig och jag gick och anmälde mig, men, ja, EN dag försent. Det kan inte vara något problem, sa jag och kände mig lite patetisk när jag tänkte på allt de får höra av både sanningar och lögner.

– Det ska vara INOM tre månader, upprepar hon vänligt.

Tänk att det är så. Nu visste jag att a-kassans regler är sådana, att du måste iväg innan för att inte åka ur den, men att hela systemet hänger på dessa tre månader.
Hur kan alla nyblivna arbetslösa eller nyföretagare känna till det? Jag visste inte det. Att arbetsförmedlingen och försäkringskassan hänger ihop.

Själv har jag avgångsvederlag, startar eget och tänkte inte söka jobb just nu. Men bara jag anmäler mig, skriver in mig, är skillnaden många hundra tusen kronor om jag blir sjuk eller vill vara föräldraledig. Tänk efter, det kanske gäller dig också?
Hur det går för mig får vi se i dagarna. Jag återkommer om det. 

Hanna Brodda