Sänkt bolagsskatt är bra, men löser inte alla problem

Gustaf Brickman

Publicerades: 13 september, 2012

Reinfeldt kallar bolagsskatten skadlig – jag kallar de höga arbetsgivaravgifterna orättvisa. Och det ena behöver inte utesluta det andra, så sänk dem också!

Regeringen Reinfeldt presenterade i dag sin plan att sänka bolagsskatten till 22 procent, vilket placerar Sverige långt under EU-snittet på 23,7 procent.

Detta är så klart en bra utveckling. Det ger företagen mer pengar att investera och gör att risken minskar att de flyttar utomlands. Och det ger i förlängningen mer pengar till statskassan, trots en lägre skattesats. Mer investeringar tenderar att leda till fler jobb och fler företag som skattar i Sverige, ja ni förstår…

Så det är bra för Sverige och det är bra för företagen. Problemet är att det är allra bäst för jätteföretagen, men spelar mindre roll för många småföretag. Det är nämligen så att för att denna skatteändring ska ge någon som helst effekt krävs att man går med vinst. Och för att den ska ge en kännbar effekt krävs det att företaget ska gå med mycket vinst.

Om jag som egenföretagare lyckas gå med 200 000 kronor i vinst (efter lön till mig själv och allt det där andra) så är jag ganska nöjd. Det innebär nämligen att jag kan ta en full aktieutdelning. Med 200 000 kronor i vinst innebär Reinfeldts sänkning att mitt bolag sparar 8 000 kronor. Det är förvisso en rejäl sänkning, men det är ju inte jag som får pengarna utan mitt bolag. Skatten på lönen är ju oförändrad. Men mitt bolag får 8 000 kronor mer över, och jag kan i alla fall köpa en ny dator till företaget nästa år.

Men detta gäller alltså OM jag går med 200 000 kronor i vinst. Många är de företagare som plockar ut alla pengar i lön, och då spelar denna skattesänkning ingen som helst roll.

Sänkta arbetsgivaravgifter däremot, där snackar vi skillnad. För arbetsgivaravgifterna påverkar hur mycket pengar vi faktiskt får kvar på vårt privata konto.

Arbetsgivaravgifterna för små företag är dessutom orättvisa. För hur ofta är en egenföretagare sjuk, hur många egenföretagare vet ens var de ska ringa om de blir sjuka och hur många egenföretagare säger nej till uppdrag för att de känner sig lite förkylda?

Men detta är inte ett blogginlägg där jag vill klaga. En sänkning av bolagsskatten ÄR BRA. Men eftersom regeringen anser att sänkningen kommer att finansiera sig själv, annars skulle de inte göra den, så hävdar jag att det ena inte måste utesluta det andra.

Nu har man gjort det bättre för de företag som går med en massa vinst. Och då är det väl rimligt att man även gör det bättre för alla andra, vi som lever på vårt företag men inte har råd att bunkra upp en massa pengar i bolaget.