Satsa på att få oss enmansföretagare att växa

Anders Andersson

Publicerades: 5 november, 2010

Näringsdepartementet, Tillväxtverket, Arbetsförmedlingen, Nyföretagarcentrum och Almi – alla bjuder de på både bidrag och gratis rådgivning för att få fler att starta eget. Det är viktigt, men tyvärr tvingas en del nya att slå igen när bidragen tagit slut

Det kan vara ännu viktigare att satsa på alla duktiga småföretagare som redan är igång och längtar efter hjälp för att växa?

Men nästan ingen satsar på den gruppen. När vi började arbeta med temat om att växa i nya numret av Driva Eget hittade vi massor av företagare som verkligen ville bli större – några av dem finns på de tio temasidorna i tidningen. Att många småföretag verkligen vill växa är det heller ingen tvekan om. En undersökning som SEB nyligen genomförde visar att var tredje företagare tycker att det egna företaget är mindre än de önskar.

Men när vi började leta efter organisationer och myndigheter som kan ge hjälp till att växa hittade vi inte mycket. Det enda vi fann var Connect, som är bra på att sammanföra växtsugna småföretagare med riskkapitalister. Så detta verklighetens Draknäste skriver vi om i nya Driva Eget.

Men visst är det märkligt att inte mer görs för att få de små att bli något större? Jag är själv en av landets 600 000 enmansföretagare. Tänk om det gick att få 25 procent av oss att anställa en person. Det skulle ge 150 000 nya jobb till landet.

Staten borde ge oss morötter för att våga oss på det – att till exempel låta oss slippa arbetsgivaravgifter under första året för den först anställde. Att gå från noll till en anställd kan vara det största och viktigaste steget för en småföretagare. Sådant borde samhället uppmuntra.

För visst är det vi småföretagare som är Sveriges framtid. Storföretagarna, som flyttar produktion utomlands och som rationaliserar bort personal, är inte mycket att hoppas på.