Sätt stopp för de orättvisa småföretagarreglerna

Anders Andersson

Publicerades: 1 oktober, 2013

Du hänger väl med i Driva Egets nya artikelserie om de orättvisa reglerna för småföretagare. Den startade med a-kassereglerna i augustinumret och fortsätter med sjukkassereglerna i de nummer som just kommit ut.

De orättvisa reglerna går ofta stick i stäv mot  vad riksdag och regering vill.. Politikerna säger att de vill försöka få småföretagen att kämpa för att behålla sina företag. Då borde det ju inte finnas a-kasseregler som uppmuntrar dem att lägga ned sina företag.

Den företagare som vill få ut ersättning måste nu sluta upp med att marknadsföra sitt företag – får varken leta nya kunder eller uppdatera sin hemsida. Detta yrkesförbud måste det bli slut på.

Sådant ska Driva Eget nu aktivt försöka få ändring på. Vi vill leva upp till vårt motto om att slåss för småföretagarnas bästa.

Felet finns redan i de grundläggande utgångspunkterna:

De lagar och regler vi har utgår ifrån att normaltillståndet för medborgarna är att vara anställd och det normala företaget är ett med hundratals anställda. Den attityden måste det bli slut på – hos politikerna, myndigheterna och bland ”vanligt folk” på arbetsplatser och i skolor.
 

Dessa grundinställningar gör att orättvisorna mot småföretagarna finns på två plan:

  • Bland lagar och regler som utgår ifrån att alla är anställda. När dessa sedan ska anpassas till småföretagare blir det både ologiskt och orättvist.
  • Bland lagar och regler för företag som utgår ifrån att alla är storföretag. Därför diskrimineras småföretagen när det gäller regler för upphandling och telefonförsäljning.

Häng med i vår artikelserie och var aktiv själv för att skapa opinion för bättre villkor. Gör det genom att skriva inlägg HÄR.