Se upp för bedragarna som låtsar att de kommer från Google

Peter Forsman

Publicerades: 12 september, 2012

Småföretagarens okunskap om Google är allvar.
Nu låter jag stygg, elak och provokativ – men tro mig jag menar bara väl!

Och för att förklara vad jag menar med den tillspetsade formulering är att många småföretagare låter sig luras av telefonbedragare som utger sig för att företräda Google i någon form. Se upp för dessa skojare.

97 procent av alla svenska internetanvändare använder regelbundet sökmotorn Google i sitt surfande. Med andra ord har Google mer eller mindre blivit synonymt med svenskarnas surfande.

Men alltför få känner till att Google, mer än till sökfältet där du skriver in det du leter efter – detta gäller även småföretagaren, som blir extra sårbara då de är målgruppen för bedragare som låtsar att de representerar Google.

När den skrupellösare bedragaren (som ofta knappt kan läsa innantill från sitt samtalsmanus) genom lösryckta, ofta helt absurda påståenden som kan låta så här:

”Jag ringer från Googletjänsten och du har funnits sökbar i Google under en prövoperiod på sex månader, som inte sagts upp och därför aktiverat ett 24-månaders abonnemang som kostar 1 000 kronor i månaden …”

Ofta kan det vara fakturor på i storleksordningen 24 000 kronor som landar hos småföretagaren. De är ibland kryddade med att man ska få välja ett antal ”sökord” som man vill relateras med.

Den uppringde företagaren känner inte till något provabonnemang, men har ju hittat sig själv när han googlat, så då kanske det är som det ska då…

Nej stopp och belägg!  Detta är helt och hållet bedrägeri! Google fungerar inte så!
Och först och främst  – det kostar inte ett öre att finnas sökbar på Google!

Google är en sökmotor som i sin grundidé har till uppgift att indexera och göra relevanta sidor sökbara.

Men vid sidan av Googles grundidé så erbjuder Google ett annonsprogram där annonsörer kan köpa visningar för utvalda sökfraser (Google Adwords) som på bilden här intill. Dessa annonserna visas som de tre översta sökorden (gulfärgad bakgrund) och som 3-10 sökord till höger. 

Så finns möjligheten för webbsideinnehavare att visa Googles annonser på sin sida (alltså de annonser som en annonsör frivilligt och aktivt själv valt). De webbsideinnehavare som visar små annonser behöver gå med i Googles program för publicister som heter Google Adsense

Men det är alltså endast när du aktivt själv väljer att gå med i annonsprogrammet Google Adwords, och skapar din textannons för olika sökord som Google kostar pengar. Och då är det helt beroende på hur många surfare som väl klickar på din annons.
 

Jag hoppas att du efter denna lilla genomgång förstår skillnaden mellan Googles tjänster och skojarföretagens erbjudanden – och därmed kan se igenom bedragarna, nästa gång det ringer.

För den här typen av bedrägerier ökar konstant i nya bolag och i nya former. Så alltså:

  • Google = Sökmotor för webbsidor på Internet.
  • Google Adwords = Annonsprogram för visningar av små textannonser (eller bildannonser), där köpare kan köpa visningar av sin annons, endera bland Googles sökresultat  eller på Googles partnersidor (alltså publicisterna i Google Adsense-programmet)
  • Google Adsense = Publicistprogram för websideinnehavare att visa Google Adwordsannonser.

Allt annat som fräcka eller rent kriminella telefonförsäljare försöker lura på dig med hjälp av varumärket Google är inget annat än bedrägeri.