Här är semestertänket som kan grunda för din superhöst

Anna Fagerström

Publicerades: 21 juli, 2014
Ett PRasoll. Tänk en tanke om PR i sommar – det kan löna sig!

Ett PRasoll. Tänk en tanke om PR i sommar – det kan löna sig!

Ligger du som jag och flämtar i skuggan?

Fortsätt med det, men ta dig samtidigt en funderare på en eventuell liten PR-åtgärd mitt i hettan. 

Varmt eller inte, på nyhetsredaktionerna över hela landet pågår verksamheten som vanligt, bara med lite fler vikarier än vanligt. Det vill säga: journalister jobbar med att skanna nyhetsströmmen för att hitta bra ”grejer” till sina tidningar, sändningar och webbar.

I vårt relativt sett trygga hörn av världen händer det inte så mycket alls. Det ska vi förstås vara obeskrivligt tacksamma för. 

Men här stöter journalisterna samtidigt på ett problem: De som brukar stå för en stor del av våra inrikes- och lokala nyheter – de har semester. Kommunalråden ligger i hängmattan. Generaldirektörerna sippar på en alkoholfri drink. De säkerhetspolitiska experterna läser en kärleksroman. Till och med politikerna har lite ledigt mellan Almedalen och valrörelsens slutspurt.

Och allra ledigast är alla just den här veckan, sista veckan i juli.

Så nu har nyhetsströmmen sinat till en liten, vindlande bäck. På redaktionerna brukar det kallas ”nyhetstorka”. Mejlboxarna ekar ihåligt tomma, och telefonerna är skrämmande tysta.

Och varför sitter jag här i hettan och ojar mig över detta? Jo, för just nu har du som företagare värsta PR-chansen! 

För när nyhetsströmmen krympt till en liten vindlande bäck blir varje liten fisk i den mycket värdefullare och lättare att få syn på. När redaktörerna nu trålar efter nyheter för sina medier är chanserna betydligt större för varje liten braxen att bli upptäckt och fångad.

Nu kanske inte liknelsen med en fisk är helt lyckad – det är lätt att i nästa andetag tänka ”halshuggen, flådd och rensad” – men du förstår säkert vad jag menar.

Så, om du som jag sitter här och flämtar i hettan: Ta dig en liten loj funderare på om du kanske har någon nyhet – liten eller stor – att bjuda dina favoritnyhetsmedier på.

Det är kanske nu du ska skicka in den där debattartikeln om hur arbetslösheten kan lösas, som du har liggande?

Eller så har du kanske fångat en ny trend från USA i ditt företagande?

Du kanske importerar en ny liten cool kökspryl som ingen svensk sett förut?

Eller – för att följa tanken dit den gärna vandrar självmant, så här i hettan – du kanske är superbra på just de färgglada svalkande drinkar som morgonsoffan skulle nappa på om du slog en signal?

Du kanske har fem fantastiska tips om hur man lagar vegetariskt på grillen. Eller också har du skrivit en bok och gett ut på eget förlag och vill tipsa andra om hur man gör. Eller… Där får din hjärna ta vid.

Tänk en PR-tanke eller två, slå en signal till en redaktion, eller tryck iväg den där pressreleasen – och gör det den här veckan. Det kan grunda för en superhöst för dig och ditt företag.

Och för övrigt – ha en fortsatt trevlig semester!

(Detta blogginlägg publiceras även på prkiosken.se)