Serieentreprenör

Ramona Byrö

Publicerades: 22 november, 2012

Lyssnade på en tjej som berättade att hon var en serie entreprenör och visst kände jag igen mig i hennes beskrivning. Jag vill göra en summering på vad som hänt mina bolag under det gångna året.

Jag startade mitt första bolag 2008, en enskild firma. Under denna tid och dessförinnan hade jag 4 mkt intressanta affärsidéer som jag ville förverkliga. Jobba med franchise rekryteringar, utomhusreklam, starta igång en egen kedja och lansera en alldeles ny tjänst på nätet (som fortfarande inte finns)
Resultatet blev 4 nystartade bolag med minst en delägare i varje bolag. Detta var förutsättningen för att jag skulle kunna hantera fyra nya bolag-att jag hade kompanjoner i varje bolag så att vi tillsammans skulle bygga upp företaget. Min primära tid lades på två utav bolagen som behövde extra kraft och energi.

1:a Företaget.
I somras lämnade jag ett utav dem då vi hade skilda åsikter om hur det skulle drivas vidare. Så jag startade upp ett eget handelsbolag där jag fick bestämma helt själv.

2:e Företaget.
Min kompanjon tjej hade inte samma ambition, ork, lust och vilja att fortsätta driva detta bolag, vilket resulterade att vi fick likvidera det pga. att förutsättningen var att hon skulle vara den operativa i företaget.
Denna ide hoppas jag kunna få förverkliga någon gång i framtiden för det kan bli en riktig stor succé med rätt människor i bolaget.

3:e Företaget.
Här insåg jag att budgeten inte gick ihop och fick ej in de uppgifter jag önskade ifrån min delägare.
Kärnan i all företagande är att man måste kunna tjäna pengar på sista raden och när jag insåg att vi inte gjorde detta så valde jag att kliva ur. Valde även att lämna företaget pga. att vi hade olika åsikter och ambitioner med företagandets resa framåt.

4:e Företaget.
Min kompanjon fick ett erbjudande som hon inte kunde tacka ej till och valde att gå ur den operativa delen, vilket innebar att jag ställdes inför ett val. Lägga ner det helt eller själv ta över ansvaret och själv bli den operativa.
Alla fyra bolag har (hade) alla olika kompanjoner. Visst har jag lärt mig en hel del på hur människor tänker, vill, orkar och deras ambitioner. Jag har inte ändrats utan ser mig fortfarande som en serieentreprenör som vill bygga bolag. Jag är inte ensam företagaren som tycker lagom är bäst, utan jag älskar att ta utmaningar och bygga ngt stort större bäst.

Tycker mitt event med jultåget säger en hel del om min personlighet. Det var mitt första event och målet var att ca 2000 människor skulle komma, det kom 2500 människor.

Får jag med mig rätt människor som tänker som mig så finns det inga begränsningar alls. Lärdomen av företagen ovan är att bättre gå igenom och granska mina ev. blivande delägare, vem är dem, vad har de för ambition, varför vill de detta, hur mår dem idag, vad är deras historia, hur jobbar de, vad är deras för resp. nackdelar enligt dem själva osv
Får man svar på dessa frågor så kan man snart se om vårt företagande passar ihop.

Ensam är inte stark, fel människor bli svagare
Ensam är inte stark, rätt mäniskor blir kraftfullt !!!!!!!!

//Ramona

(Obs gällande CocaCola blev det ingen ersättning)