Själv är bäste dräng

Gustaf Brickman

Publicerades: 22 november, 2011

En läsare hörde av sig härom dagen och frågade om jag kunde tipsa om några bra placeringsrådgivare. Det är en mycket bra fråga, och även om citatet ni klickade på är något raljerande så är det också tyvärr sant. Jag betvivlar inte att det finns bra och insatta rådgivare runt om i landet, men du kommer att få svårt att hitta en rådgivare som agerar endast utifrån ditt bästa.

Problemet med rådgivningsbranschen är väl egentligen detsamma som ens gör den möjlig – den bygger på att rådgivarna tjänar på att ge råd. Annars skulle de inte ge några. Har du provision vill du att den ska vara så hög som möjligt, och det får du på två sätt:

  • Du rekommenderar de sparformer som ger högst procentuell provision.
  • Du gör ditt bästa för att din kund (som du ska rådge) investerar så många kronor som möjligt.

Det säger sig självt att de rekommendationer du får i många lägen inte kommer att vara de bästa utefter rådande marknadsläge. Då borde rådgivarna ha rekommenderat ett bankkonto för alla som i början av året bad om hjälp, och utan att ha statistik bakom uttalandet kan jag gissa att de nog inte gjorde det.

Detta gäller inte bara små finansiella rådgivare, utan även storbankerna. En oroväckande stor andel av mina vänner har av sina bankrådgivare blivit rekommenderade att köpa aktieindexobligationer, en komplicerad och i mitt tycke värdelös sparform. Jag har två själv, och har lärt mig en läxa. Men varför har alla banker rekommenderat just dessa, och inte något annat? Kan det månne finnas någon bonus inblandad för banktjänstemännen ifråga?

Nej, det är dags att inse att rådgivare och banktjänstemän är säljare, precis som telefonförsäljarna som ringer på kvällarna och mobilabonnemangskillarna som stoppar dig i tunnelbanan. 

Experterna i tidningarna då? Jo, de kan också vara jätteduktiga, men betänk att tidningarna lever på att sälja lösnummer. Tänk också på hur många köprekommendationer de publicerar i jämförelse med antalet säljrekommendationer, så förstår du att det finns anledning att vara vaksam även där. Inte för att journaisterna på något sätt är köpta, men helt enkelt för att det finns inbyggda problem i marknaden.

Så hur ska du placera dina pengar på ett säkert sätt, som dessutom ger avkastning? Just nu borde svaret från alla ärliga rådgivare vara: ”Jag har ingen aning”, men det är det nog inte.

Jag tänker dock ändå ge ett råd, inte på en konkret placering, men kring hur du ska tänka. Ju mer komplicerad en produkt eller sparform är, desto fler människor måste tjäna pengar på den. Och det kommer att innebära mindre pengar till dig! Aktieindexobligationer, strukturerade produkter, fonder i fonder och till och med vanliga fonder – alla har de mellanhänder som måste få sin del av kakan.

Så minimera antalet mellanhänder, rätt och slätt. Det minimerar även antalet så kallade proffs som står bakom din investering, men i min värld är det ingen nackdel.

Vad som återstår? De rena produkterna, aktierna. Låter det onödigt riskfyllt? Det behöver det verkligen inte vara, om du sprider dina risker. Det kan du göra på flera sätt, beroende på hur inblandad du vill vara

  • För den insatte: Välj själv ut 10-15 aktier inom olika områden och branscher.
  • För den oinsatte: Köp en indexfond. De följer valfritt index, till exempel det över de 30 största bolagen på stockholmsbörsen. Avanzas fond Avanza Zero är en sådan, som dessutom är helt avgiftsfri. Då slipper du till och med courtagen som skulle följt med att köpa de individuella aktierna.
  • För den mitemellan: Investera i investmentbolagen. Ratos, Investor, Kinnevik och Industrivärden är alla bolag som i sig själva äger en rad andra bolag. På många sätt är det som att äga en aktivt förvaltad fond, men utan avgifter. 

Om börsen kommer att gå upp den närmaste tiden är omöjligt att svara på, men med dessa lösningar är det i alla fall du som får njuta om den gör det. Själv är bäste dräng, så även här!