Skaffa en hållbar vision och tänk på vilken värld vill du lämna efter dig till nästa generation. FOTO GETTY IMAGES

Skaffa en hållbar vision – och tjäna mer

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 16 november, 2018

Att driva ett företag och ha fokus på miljön behöver inte vara en motsättning till att tjäna pengar. Snarare tvärtom, menar hållbarhetsexperten. Så här identifierar du din vision – och gör succé.

Pia Andersson.

Kan man vara god och samtidigt tjäna pengar? Frågan är snarare den omvända, menar Pia Anderson, expert på affärsutveckling och varumärkes-
byggande och författare till Bygg det goda varumärket. Enligt henne kommer ett hållbart företagande, inriktat på såväl miljö som sociala frågor, snarare vara nödvändigt för att bli lönsam på lång sikt.
– Jag tror inte att man kan finnas på marknaden i framtiden om man inte driver ett hållbart företag, det kommer vara en sanititetsnivå, säger hon.

Kundernas krav på hållbara lösningar ökar nämligen. För sju av tio konsumenter är det viktigt att företagen de handlar av aktivt arbetar med hållbarhetsfrågor. Nästan sex av tio lägger mer pengar på hållbara varor i år jämfört med förra året. Lika många har medvetet avstått från att köpa en vara eftersom produkten eller varumärket kan ha en negativ påverkan på miljön eller samhället. Det visar en undersökning från Svensk Handel.
– Kunderna förväntar sig idag att företag är med och bidrar till en hållbar värld, konstaterar Pia.

Pia Anderssons bok.

Det gäller även dig som säljer till andra företag. Den första december 2016 trädde den nya Hållbarhetslagen i kraft i Sverige. Den innebär att större företag måste rapportera vilka risker de motverkar genom att integrera hållbarhet i sina affärsmodeller.
– När de större bolagen går igenom sina värdekedjor och leverantörer och börjar ställa krav på dem för att säkra upp sitt hållbarhetsarbete kommer många mindre bolag indirekt att omfattas av lagen. Då gäller det att veta vad ens kunder kräver av en så att man inte blir bortvald.

Skapa en grön tråd genom allt

Så vad innebär det då att jobba hållbart? Du kan utveckla helt nya produkter och tjänster som bidrar till ett hållbart samhälle, eller gå igenom din produktions- och leverantörskedja och minska din negativa påverkan. Du kan också bidra ideellt med din expertis, eller se till att dina uppdrag eller produkter bidrar till hållbarhet. Det viktiga är att göra det till en del av din affärsidé och låta det genomsyra hela företaget.

LÄS MER: FÖR DEM BLIR DET LÖNSAMT ATT TA ANSVAR

– Det måste in i affärsmodellen och visionen. Att driva parallella projekt som inte ger synergier är inte effektivt för varumärket. Vad kan du bidra med i din kärnverksamhet och med din expertis som gör gott?
Att bara skänka pengar utan att själv ta ett aktivt ansvar för sin egen påverkan på omvärlden räcker inte. Då blir godheten svår att kommunicera, det blir inte lika trovärdigt, enligt Pia.
Att den digitala kommunikationsbyrån Salgado skänker julklappar till Lettland är visserligen godhjärtat men det stärker inte varumärket, menar hon. Det gör däremot det faktum att de nu även startat pro bono projektet ”Sluta strutsa”, en utbildning som guidar vuxna i ungas nätvanor.
– Att de delar med sig av sin kärnkunskap för att förbättra världen ger ett helt annat genomslag och stärker varumärket, säger Pia.

Utgå från globala målen

Hur hittar man då sitt eget sätt att jobba kring hållbarhet? Ett bra sätt är att ta avstamp från är de globala mål som FN tillsammans med ledare i 197 länder förbundit sig till, för att till år 2030 ha avskaffat extrem fattigdom, minskat ojämlikheter och orättvisor samt löst klimatkrisen.
– Tänk dig att du 2030 sitter och blickar ut över en rättvis, jämlik, fredlig och harmonisk värld. Du har dina barn och barnbarn runt omkring dig, och så frågar de: ”Vad var det du var med och bidrog till för att det skulle bli så här bra?”. Den frågan skulle jag gärna vilja kunna svara på. Kan du det då har du en vision. Och där börjar det, hela jobbet.

En vision är helt enkelt att se vart du vill med ditt företag – och den får gärna vara utopisk. Är den dessutom kopplad till att ni bidrar till en bättre värld blir det möjligt för er att få ”skryta” i er marknadsföring. Men se upp för att sätta en vision som handlar om att främja hållbarhet externt – men glömma att se efter hur det ser ut internt, varnar Pia.

Som exempel lyfter hon en kampanj som Stadium hade för att främja kvinnliga idrottare och jämställdhet. De skulle sätta ljuset på att kvinnor får dålig sponsring.
– Men, vad gör Stadium med sina egna pengar? De uppmärksammar fotbolls-VM för män stort i sina butiker, något man valde att inte göra i samband med dam-VM.

Putsa inte bara fasaden

Ett annat exempel är när Lacoste lanserade en tröjkollektion där den traditionella broderade krokodil-
loggan på bröstet byttes ut mot utrotningshotade arter. Varje pikétröja syddes upp i samma antal som det finns individer av arten i det vilda och vinsten skänktes till välgörenhet för att rädda beståndet.
– Men var kommer bomullen ifrån och hur har produktionen påverkat djur i de länderna? Man behöver leva som man lär för att skapa trovärdighet. Inte bara putsa fasaden. Är hållbarhetsarbetet ett marknadsföringstrick ser kunderna rätt igenom det.

Som liten har du ett försprång. För nu när alla andra stora företag måste sätta om sina tunga produktionsprocesser – hur snabbt kan du inte köra förbi då? Och, det är inte säkert att ni behöver tänka helt nytt. Lyft det ni redan gör bra, och se om ni kan göra det lite bättre.
– Många som jag jobbar med har inte behövt göra om någonting, de är redan med och bidrar till målen utan att ha varit medvetna om det.

AV EBBA ARNBORG