Skapa kontakter du behöver för affärer på LinkedIn

Tamara Vuorinen

Publicerades: 10 september, 2012

Bygg ditt varumärke och hitta nya internationella affärspartners i din bransch på LinkedIn. LinkedIn är inte bara för jobbsökande, det är bästa sociala nätverket för dig som vill göra affärer. Om du inte är registrerad på LinkedIn – gör det snarast. ”Du kan skapa massor av nya affärskontakter på LinkedIn genom att vara med i olika grupper – ett fantastiskt nätverk för B2B affärsmatchning online.”

LinkedIn har över 175 miljoner medlemmar och mer än 1 miljon grupper. Bli medlem i grupper du är intresserad av och delta i diskussioner där. Är du intresserad av internationella affärer finns det mängd av export/import grupper att välja på. Det finns också grupper för olika branscher. Hitta grupp som är relevant för dina affärer och ansök om medlemskap. Var aktiv i din grupp – då får du en bra exponering bland andra gruppmedlemmar och också på internet om det är Open Group.

Är du intresserad av affärer i Ryssland – gå med i gruppen Doing business in Russia (3260 medlemmar). Africa Import Export Business grupp (17 745 medlemmar) kan vara ett bra val för dig som vill göra affärer på den afrikanska marknaden. Om du verkar inom läkemedels bransch finns det flera grupper att välja – till exempel Medical Device Group (134 212 medlemmar). Det gäller att vara aktiv i grupper: starta en diskussion, dela med andra, gilla andras diskussioner, kommentera och följa andra gruppmedlemmar. Om du startar en intressant diskussion i gruppen kan du få hundratals kommentarer och bli synlig för övriga gruppmedlemmar och på internet.

Här kommer ett bra exempel på en lyckad diskussion i Medical Device Group. Gruppens administratör Joe gjorde ett experiment och frågade: ” Are you looking for a distribution partner? Say so here.” 139 medlemmar gillade hans diskussion och 655 personer kommenterade detta. Det är ett exempel på hur man kan få mycket uppmärksamhet av hundratals medlemmar inom gruppen.

När du ska välja grupp bör du titta på antal medlemmar och antal aktiva diskussioner per månad. Bli medlem i en grupp med många medlemmar och mycket aktiva diskussioner. Det är ingen idé med grupp där det finns få medlemmar och inga diskussioner alls. Läs också gruppregler innan du startar en diskussion. Spam och för mycket egenreklam uppskattas inte av gruppens administratör och övriga medlemmar. Det finns Members-only och Open Groups. I Members- only grupp kan diskussioner ses bara av gruppmedlemmar. Men diskussioner i Open Group kan ses av alla och indexeras av sökmotorer. Du ser en hänglås ikon vid Members-only grupp namn.

Följande grupper är mina favoriter på LinkedIn och passar för dig som vill hitta internationella affärspartners:
International Trade Network – 30 853 medlemmar, Export Manager – 14 026 medlemmar,
Organic Network – 13 784 medlemmar, Export Import Business Group – 5 320 medlemmar,
Promote your business Import Export– 4 376 medlemmar,
Sweden, Denmark, Finland, Norway, Iceland – Scandinavian Group – 3 827 medlemmar;
Import Export US – 3 136 medlemmar och Trading with Latin America Export & Import – 2 559 medlemmar.

Läs mer och se video om LinkedIn grupper: http://learn.linkedin.com/groups/
Se gruppkatalogen på LinkedIn http://www.linkedin.com/directory/groups/
Välj en grupp som passar bäst med din verksamhet och bli medlem. Lycka till med global affärsmatchning på LinkedIn.