Skattetrycket är orimligt högt

Katarina Widoff

Publicerades: 2 juli, 2009

1340 olika seminarer, en hel tidning att välja ifrån och sedan försöka bli inbjuden till. Allt finns att välja mellan och allt slåss om att bli synligt i bruset. Det stora eventet är såklart de politiska talarna, partiordföranderna. Och även de pratar om miljö och hälsa, och ibland även om skatter.

Maud Olofsson vill skapa klimatkonto för små och medelstora företagare så att de får lägre skatt om verksamheten är miljövänlig. Frågan är om det är rätt väg att gå. Kanske är det bättre att ha enkla och raka skattesatser och skattesystem som vi förstår och som förenklar för oss företagare.
Mona Sahlin pratade snarare om pensionärerna som kommande målgrupp för deras framtida val med parollen ”fler jobb till erfarna”.

Jag mätte mitt skattetryck hos Skattebetalarna, de hade en skattebarometer och utifrån min konsumtion (frågor om matvanor, restaurang och festvanor, rökning, snusning, bilkörning, semesterval etc.) och lön i förhållande till var jag bor och verkar. Jag kom upp i 55,1% i skatt på den troliga lönen jag tar ut detta år. Det är ju svårt att veta hur mycket det blir i slutändan. Förra årets deklaration blir ju inte heller klar förrän i december, och det är ju först då jag vet hur min ekonomi ser ut. Orimligt lång tid!

Skattebetalarna.se vill effektiveisera många skatter och ta bort de onödiga. jag kan bara hålla med. 1400 miljarder kronor uppgår våra skatter till. Av ddessa går bara 33% till vård, skola och omsorg. 33 % går till bidrag och resten är ospecificerat och Skattebetalarna.se anser att det är just den sista tredjedelen som borde gå att effektiveras. Ingen av oss vill väl betala mer skatt än nödvändigt och många av oss vill väl själva välja vad vi ska betala för. Och eftersom skattesystemet är så krånligt blir det osynligt och oförståligt.

Det är också intressanta seminarer som jag lär mig mycket av. Gick på ett om mediadrev. Väldigt intressant. Lars Adaktusson, Stig-Björn Ljunggren, Staffan Dopping och Cecilia Stegö. Alla har de en del av media och har mer eller mindre varit utsatta för mediadrev. Med mycket humor fick vi veta hur det hade gått till för Cecilia under hennes 10 dagar som Kulturminister. Flera av tipsen kan alla använda oavsett av vilken anledning som drevet startades. 

Nu ska jag ut och höra mer om klimatet. S/Y Sigyn har visning hur de hanterar kärnbränslet från våra kärnkraftverk och det ska bli lärorikt, jag är inte så insatt, än… Och Naturskyddsföreningen fyller 100 år och har många olika seminarier om miljön och främst då här i Östersjön. När vi seglade hit åkte vi igenom stora äckliga grön/gula smetiga algblomningsområden. Det ser hemskt ut och jag hoppas jag får veta hur vi kan rädda Östersjön, som tydligen är ett av världens mest förorenade hav.

Vi ses i vimlet! hälsar Katarina på www.komfab.se