Skjut in något extra på skottdagen

Dorotea Pettersson

Publicerades: 26 februari, 2016

På måndag är det den 29 februari. Skottdagen. En dag som passerar likt alla andra gissar jag eftersom det är en måndag och vi gör det vi brukar göra på en måndag. Men det är ju faktiskt en hel extra dag. 24 timmar är rätt mycket tid.

SKJUT IN NÅGOT EXTRA FÖR DE ANSTÄLLDA

Jag har alltid tyckt att namnet skottdagen är rätt roligt. Jag tänker att det är någon som skottar massor med snö eller skjuter skott med en pistol. Ordet skott betyder förstås inget av de sakerna utan det handlar om en extra dag som skjuts in för att anpassa året efter hur solstånd och dagjämningar löper. Skulle vi inte skjuta in en extra dag med jämna mellanrum skulle årstiderna förskjutas.

Nu tänker du kanske att jag tänker fråga vad du ska göra med dina 24 timmar som du får extra och ja det kan du få klura på för faktiskt är det ju så att dessa timmar är helt extra. Du har inte jobbat något alls för att få dem utan de kommer helt gratis och av sig själv men det är inte det jag vill prata om.

Jag vill prata med dig som är arbetsgivare. Vad tänker du göra för dina anställda en dag som denna? Det är måndag och jag gissar att ni har måndagsmöte ute på arbetsplatsen som många har. En extra dag som skjuts in att göra något extra på. Tänk om den dagen eller i alla fall måndagsmötet kunde användas till något annat än det vanliga? Ge de anställda något extra eller tillsammans göra något för att ta företaget framåt kanske? Skjuta in extra energi i företaget, ha en brainstormfika eller ge de anställda någon timme att strukturera upp sitt arbete eller göra det de aldrig hinner med annars. Timmarna är ju trots allt extra och delas enbart ut vart fjärde år.

PÅ SKOTTDAGEN ARBETAR VI GRATIS

Skottdagen är värd över 10 miljarder kronor i BNP extra i produktion. Det är mycket pengar. Den anställda som har en fast lön arbetar gratis denna dag. Gratis. Då tycker i alla fall jag att man är värd något extra.