Slopa bidragen till företagare och skicka pengarna till vården

Janne Näsström

Publicerades: 24 oktober, 2013

Jag ska aldrig mer söka bidrag. Det är ett lotteri och kostar mer än vad det smakar. Dessutom är risken överhängande att den följsamhet som krävs mot reglerna kommer att deformera din affärsidé.

Egentligen bestämde jag mig för att sluta med bidragssökandet redan 2009. Jag höll redan på med trolleriprojektet, som jag har berättat om här i min blogg. Eftersom vi bor på landet, har jag möjligheten att söka pengar ur den största högen pengar som finns i den näringsfrämjande sfären, från landsbygdsutvecklingsprogrammet.

En handläggare från länsstyrelsen i Kalmar kom på besök. Han trodde inte ett dugg på mina idéer. Vilket berodde på att de inte stämde överens med vad landsbygdsutvecklingsprogrammet lämnar stöd till. Enligt honom finns ett antal godkända affärsidéer för oss som bor på landet. Alla är kopplade till jord- och skogsbruket. Exempel är jakt- och fisketurism, spa, ridning, bo på lantgård och småskalig träförädling.

Hans förslag var att vi skulle starta spa istället för att hålla på med trolleri.

Jag driver inte företag för att få bidrag. Hela grejen med eget företag är att förverkliga sina egna idéer. Annars är det bättre att vara anställd.

Förra sommaren växte vi ur vår lilla teater och såg en betydligt större marknad. Lösningen blev att köpa ett cirkustält. Jag pratade med landsbygdsutvecklaren i vår kommun som föreslog att jag skulle söka investeringsstöd från landsbygdsutvecklingsprogrammet. Jag redovisade mina erfarenheter, men hon envisades och kollade med länsstyrelsen om vi kunde få stöd. Svaret blev ja.

Pappersexcersisen är så extrem att flertalet sökande anlitar en konsult. Så gjorde även jag, men när konsultens fru dog slutade det med att jag begravde mig själv i papperen.

Beslutet drog ut på tiden. Till sist bestämde jag mig för att chansa och göra satsningen på egen risk, med hopp om bidrag. Under våren fick jag besked om att min ansökan prioriterats bort. Jag bråkade och fick upp det till behandling. Härom dagen fick jag beslutet. Avslag.

Jag är tämligen säker på att de som fick bidrag har en jordbruksfastighet och satsar på någon av de på förhand godkända affärsidéerna.
Själv tänker jag fortsättningsvis inte söka några bidrag. Mitt förslag är att hela bidragsapparaten avvecklas och pengarna överförs till skola, vård och omsorg.

Om politikerna och deras tjänstemän tycker sig ha bra affärsidéer så får de säga upp sig, rekvirera F-skattsedel och sätta den egna villan i pant.