Sluta hyckla om svartjobben!

Janne Näsström

Publicerades: 1 februari, 2016

Alla vet vi hur det ligger till med svartjobbandet. Men vi håller käft och låtsas som om att det är något som skumma småföretagare håller på med. Och förfasar oss över att dessa blir skamligt rika på sina skattebrott.
Först ska jag ta ett exempel som bekräftar den här bilden, men som åskådliggör mekanismerna. Det handlar om en numera bortgången åkare som hade en lastbil med en väldigt stor kran. Varje vår och höst satte han i och lyfte upp fritidsbåtar på löpande band. Mot svart ersättning. Kunderna var varenda båtägare, inklusive anställda hos Skatteverket och Kronofogden. Alla höll käft och den som anmält åkaren hade blivit utfrusen för tid och evighet.
Vid ett tillfälle slarvade han med att sätta an stödbenen vid lyft. Lastbilen välte och han omkom.
Det här visar på två viktiga ting när det gäller svartjobb. Så länge det gynnar köparna så håller alla käft. Och den som jobbar svart är helt skyddslös.
Vi registrerade småföretagare är inga helgon när det gäller svartjobb. Enligt Skatteverkets statistik är det 15 procent av oss som håller på med det. Men eftersom vi är så få, utgör vi bara en pytteliten del av det totala skatteundanhållandet.
Som exempel är det dubbelt så många offentligt anställda tjänstemän som jobbar svart. De allra flesta svartjobbare försörjer sig på anställningar och begår skattebrott på fritiden.
Några exempel ur verkligheten. Polis svartjobbar som snickare, socialsekreterare syr balklänningar svart, svetsare svartjobbar som trubadur, konstruktör svartjobbar som tränare i fotbollens lägre divisioner. Du kan själv fylla på med fler exempel från din omgivning.
Alla vet det här. Alla håller käft. Alla låtsas som om problemet är registrerade småföretagare.
Sluta hyckla om svartjobben!