Sluta skuldbelägg småföretagarna!

Camilla Björkman

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 5 oktober, 2014

Vår krönikör Janne Näsström sätter som alltid huvudet på spiken när han skriver att småföretagarna straffas för offentliga myndigheters och storbolagens missbruk, i detta fall kring visstidsanställningar.

Detta är tyvärr ingen isolerad händelse – småföretagen får ofta bära hundhuvudet för vad offentlig sektor och stora bolag gör. Lika ofta skuldbeläggs de för saker de har laglig rätt att göra.

Ett exempel relaterat till de senare träffade jag på när vi hade monter på mässan Eget Företag i Älvsjö. Vi sålde då vår nya bokserie, där Anders Anderssons bok 92 sätt att sänka skatten var en av dem (mycket uppskattad kan tilläggas – den sålde som smör!).

”Men det är bra att betala skatt! Varför uppmuntra till att försöka komma undan den?” sa en eller två personer.

Visserligen en minoritet, men detta är en fråga som då och då kommer upp. Inte sällan hos folk som inte driver eget själva.

Jag håller med om att nya företagare ibland fokuserar för mycket på skatteavdrag, det varnar både jag och Anders för när vi föreläser. Men inställningen att man inte ska nyttja sina skatteavdrag gör mig ändå irriterad, av två anledningar.

För det första: Det handlar inte om att komma undan skatten utan om att nyttja sin lagliga rätt som företagare att göra avdrag för de saker som rör verksamheten. Det är alltså inga trolleritrick eller skattesmitartips, utan avdrag som Skatteverket skulle skriva under varje dag i veckan.

För det andra: Det är en småföretagares fulla rätt att få information om de avdrag man lagligen har rätt att göra. Precis som det är en anställds fulla rätt att veta om sina rättigheter om semester, semesterersättning, minimumlön osv osv.

Konstigt nog är det ingen som ser likheten. För undrar hur folk skulle reagera om man sa så här:

”Det är väl bra att en låginkomsttagare som tjänar 10-15 000 kronor i månaden betalar in några extra tusenlappar skatt varje månad fast de inte behöver, det är ju BRA att betala skatt!”

Eller så här:

”Det är väl bra att anställda inte vet om sina rättigheter om minimumlön och semesterersättning, det tjänar ju företagen på som får mer i vinst!”

Herregud, man skulle bli lynchad och eldad på häxbål – med all rätt.

Men det är fritt fram att skuldbelägga småföretagare och tycka att de inte ska nyttja sina rättigheter. Många med dålig lönsamhet som jobbar flera år utan lön innan de kommit igång.

Detta samtidigt som storbolagen har långa rader av skatteexperter som gör allt för att inte betala en krona mer i skatt än de behöver.

Jag tror att de flesta tycker att det är bra att betala skatt (även om storleken varierar) – jag tycker det absolut.

Men jag tycker att det är lika viktigt att både småföretagare och anställda vet sina lagliga rättigheter och slutar skuldbeläggas när de nyttjar dem.

Vad tycker du?