Snart går luften ur bubblan av påstått aktiva företag

Janne Näsström

Publicerades: 2 november, 2012

2013 kan bli året då regeringens hela satsning på företagande går upp i rök.

Enligt den officiella statistiken har antalet aktiva företag ökat med 154 949. Från 881838 när Alliansen fick regeringsmakten 2007 till 1 036 787 vid 2011 års utgång.

Som jag tidigare berättat har ökningen tillkommit med konstlade medel och statistiska spetsfundigheter. Det dräller av påstått aktiva företag som inte har någon verksamhet.

Skatteverket har nu uppmärksammat det stora antalet företag utan verksamhet. Anledningen är ändrade regler för momsredovisning. Hittills har det räckt med att enskilda firmor redovisat momsen i den årliga deklarationen. Från 2014 ska moms redovisas varje månad.

Under 2011 var det 160 000 enskilda firmor, av regeringen bokförda som aktiva, som inte deklarerade för moms över huvud taget, varken ut eller in. 160 000 firmor lika fyllda av liv som Tutankhamuns grav.

Skatteverket har redan börjat ringa runt till dessa företag med en uppmaning att lägga ned firman. Argumenten är övertygande, den som väljer att behålla firman måste deklarera obefintlig moms en gång i månaden annars blir det förseningsavgift. Lyder man inte uppmaningen så har Skatteverket ett obehagligare artilleri att erbjuda.

Inför detta hot tror jag att de flesta väljer att släppa firman.

Innan årsskiftet ska Skatteverket ringa upp 30 000 firmor och fortsätter nästa år med de 130 000 återstående.

Det ser ur som om hela ökningen av antalet aktiva företag sedan 2007 kommer att falla ihop som en punkterad ballong.

Det ska bli intressant att se hur regeringen ska agera för att dölja ett så totalt misslyckande. Kanske börjar de räkna varje företag som två, det är ju både en juridisk person, själva företaget, och en fysisk person, företagaren.