Stefan Löven – En företagarnas representant?

Daniel Laurén

Publicerades: 26 januari, 2012

Intresset för entreprenörskap och företagande växer i Sverige. Skatten på arbetande kapital är borta, momsen för restauranger sänks, utdelningsregler förbättras och bolagsskatter sänks. Det finns dock väldigt mycket att göra, som att att göra det enklare för företagare att anställa och att sänka risken för oss som driver bolag. Jag tyckte regeringen Persson tog ett steg i rätt riktning och Regeringen Reinfeldt tog vid och nu är vi på rätt riktning i Sverige. Sista utposten kommer dock vara att slutgiltigt tvätta bort Jante och göra det fint att driva bolag och tjäna pengar, det är fortfarande fult i Sverige. Idealet är anställd högt upp i stort företag.

Sossarna gör nu enligt min mening en katastrofal utnämning av Stefan Löven – Metallbossen, kommunalaren och storföretagarnas nemesis. Stefan Löven representerar för mig en svunnen tid då Sverige och världen såg fundamentalt annorlunda ut, en tid innan internet,  i ett sverige röstandes på Palme med barnen på Unga Örnar där föräldrarna jobbar på kommunen eller på SAAB.

Den tiden är förbi, folkhemmets tid är förbi, Saab är i konkurs och kommunalarbetarens reallöneutveckling är sämst av alla arbetsgrupper nästan. Tro mig jag är född in i detta. 

Att utse Löven som får materialisera allt det svunna kommer vara den slutgiltiga nådastöten för Socialdemokratin och ett hypereffektivt sätt att vända företagare och entreprenörer ryggen. Löven har hela sitt liv slagits mot storföretagen i sin kamp att stärka kollektivavtal, LAS och årliga minimilöneökningar där alla ska behandlas lika oavsett prestation. Den tiden är förbi och sossarnas tid är förbi. De nya arbetarna är vi som företagare, det är vi som anställer, det är vi som säljer, det är vi som driver Sveriges tillväxt inte SAAB.

Det är intressant att se men även tråkigt eftersom Sverige behöver en mer uppskruvad politiskt debatt kring hur vi skall anpassa oss och arbeta långsiktigt för att klara global konkurrens och bygga långsiktig hållbar tillväxt för våra barn och barnbarn. Det behövs inte mer debatt om vem som ska leda sossarna för dom finns inte om 10 år. Det behövs debatt om hur vi skall bygga det nya Sverige, inte om Löven eller Juholt detta var bara en del av den tragiska komedi som Sossarna på eget bevåg har iscensatt.