Stöden till företagare kan göras mycket enklare – här är beviset

Janne Näsström

Publicerades: 13 april, 2013

Härom dagen fick jag för mig att söka bidrag, efter att medierna berättat att Tillväxtverket låter manna regna över oss småföretagare. Vi kan söka upp till 500 000 kr för att utveckla en ny produkt eller ny tjänst. I år har 105 miljoner kronor anslagits.

Stödet heter affärsutvecklingscheckar. Dessa finns i två versioner, för utveckling av nya produkter och tjänster samt för internationalisering. Stödet innebär att du kan få, jag upprepar kan få, bidrag till halva kostnaden för externa tjänster.

Checkarna är skräddarsydda för att ge näringsfrämjarna intäkter. Ett antal typer av konsultinsatser är exkluderade. Det är tjänster som näringsfrämjarna inte tillhandahåller. Tilläggas ska att stödet även kan användas för projektanställning.

Vidare är ansökningsförfarandet i vanlig ordning krångligt. Och det finns inga garantier för att du får något bidrag, även om du uppfyller alla villkor. Det är ungefär som att spela på travet, med krångligare blanketter.

Varför är det så krångligt? För att byråkratin sysselsätter att antal tjänstemän.

Det går att göra mycket enklare. Näringslivsbolaget här i Västervik har en begåvad lösning i ett projekt för att främja kvinnors företagande. Man har samlat ihop alla tillgängliga bidrag från olika aktörer och upphandlat efterfrågade konsulttjänster. Allt har paketerats under namnet tjänsteboxar.

Just nu finns nio olika tjänsteboxar. Företagaren köper den box som önskas, utan trassliga ansökningar, utan att behöva vänta på beslut. Givetvis kan bidragen ta slut även här, men då finns det inga boxar att köpa.

Här är ett exempel på en av boxarna. Den heter butiksprofilering. Företagaren köper tio timmars konsultinsats av en specialist. Tio timmar kostar normalt 8 000 kr plus moms. Företagaren betalar 3 200 kr. Bidraget är 60 procent. Om det krävs mer tid är det bara att köpa en box till.

Enkel, strukturerat och tryggt. Så borde stödet till företagare se ut.

Här kan du läsa mer om tjänsteboxarna.