Stress och sömnbesvär av ekonomisk press

Helena Kubicek Boye

Publicerades: 29 maj, 2011

Skicka frågor till mig, så ska jag ge svar som förhoppningsvis kan vara till hjälp både dig och för andra. Här kommer den andra frågan som handlar om att orka med perioder av tuff ekonomisk press och hålla humöret uppåt utåt

FRÅGA: Jag driver ett i regionen mycket väletablerat företag. Alla känner till mig och mitt företag. Vad som inte är känt är att vi är mycket belånade och det är precis att vi går runt. Vissa månader kan jag ge mina anställda lön, men inte själv ta ut något. Jag jobbar ungefär 14 timmar per dag och även på helgerna. Jag har svårt att somna och vaknar på nätterna och känner mig helt uppe i varv. Jag är rädd för hur det ska gå med mitt företag om jag inte orkar hela vägen…

 

SVAR: Många företagare är belånade såväl i förtaget som privat och tyvärr kan belåning även ibland även har varit den enda möjligheten att ta sig igenom en svacka. Detta ÄR tufft men också en VERKLIGHET man lever i som egenföretagare.

Att inte kunna återhämta sig dessutom och hålla ”humöret” uppe  innebär en mycket tung belastning psykiskt och det kräver sin man eller kvinna för att orka med. Du arbetar många timmar per dag och jag misstänker att du jobbar sena kvällar. Risken är att kroppen och huvudet inte är nedvarvat nog och det gör att du har svårt att somna eller vaknar under natten. Om du inte kan ersätta dig själv med någon annan på en del av tiden, utan behöver fortsätta på det här viset under en period, vill jag råda dig till att försöka förbättra dina rutiner innan du ska lägga dig, ta en promenad, ett bad, gör något som verkligen får dig att ta bort tankarna från företaget.

Mer hållbart i längden vore dock om du kunde hitta någon form av avlastning för en del av dina uppgifter. Har du gjort en lista och prioriterat och rangordnat vad det är du ägnar dig åt och om du kan delegera en del av uppgifterna?

Och du bör nog rådgöra med dig själv och kanske med någon annan om hur din verksamhet kan fungera för att du ska fungera, hur ser du utvecklingen på fem och tio år för din affärsverksamhet. Det kan vara svåra frågor att ta i men dessa kan vara mer viktiga än att du försöker ”släcka små eldar” dagligen som kostar dig både hälsa och pengar.
 

Skicka in en fråga till mig du också. Gär det genom att klicka på ”Kommentera” här nedan.