Svensk Handel måste bli tuffare

Anders Andersson

Publicerades: 3 juli, 2011

Svensk Handel måste gå tuffare fram med sin varningslista. Det är obegripligt varför inte skojarföretaget nummerupplysningen.se lagts till på listan.

Det räcker tydligen inte med att Svensk Handels jurist Anders Thelin uttalat sig så här kritiskt på sydsvenskan.se:

– Deras metod är otroligt ful, det är en ny sofistikerad form som vi ser. De är oseriösa, så här utformar man inte en blankett.

Det är ”erbjudandet” från det företaget som jag river itu på Driva Egets senaste omslag. Det ser ut som en faktura för ett pågående abonnemang som ska skrivas under och skickas in. Den som gör det krävs på nästan 12 000 kr under två år – för en tjänst som verkar meningslös.

Ändå finns inte Nummerupplysningen.se på Svensk Handels varningslista. Om inte nummerupplysningen.se tas in i listan riskerar den så väl ansedda varningslista att tappa i betydelse.

Svensk Handels varningslista har blivit ett föredöme för hur en organisation kan visa omsorg både om sina medlemmar och andra.  Detta har byggts upp av säkerhetschefen Dick Malmlund. 

Nu har han slutat och börjat göra affär av  den nya skojartrenden. I sitt företag Varningsinfp tar han 2 950 kr per år för att hjälpa lurade företagare, ända till domstol om så behövs. Det gäller nu att Svensk Handel inte tappar stinget och tar vara på den stärkta image som varningslistan hittills gett.

Den listan har blivit allt viktigare. Företagen som finns där filtreras bort när Sveriges största kreditupplysningsföretag UC får ansökningar om betalningsanmärkningar. Nu finns det alltså risk att den som vägrar betala de hutlösa fakturorna från nummerupplysningen.se får betalningsanmärkningar, men inte de som vägrar att betala fakturor från övriga skojare.

De senaste som lagts in på varningslistan är dessa:

  • Riksdelen.
  • Företagskanalen.
  • Hittaforetagen.se
  • Skandinaviska Webb Kontoret.
  • Elviro Sverige HB

Nummerupplöysningen.se är minst lika fräck som dessa. De har liksom Driva Eget en sida på facebook. Jag har just, som besökare nummer 16, låtsats att jag gillar den, för att där kunna varna och hänvisa till Driva Egets sida Stoppa fakturaskojarna på www.facebook.com/stoppafakturaskojarna.

Med olika metoder måste vi hjälpas åt att stoppa skojarna.

 

PS
 Mina kritiska inlägg på Facebooksidan för nummerupplysningen.se har nu plockats bort – och det är nu omöjligt att  göra inlägg där eller se vilka 15 som gillar sidan.