Sverige är en enda stor småstad

Janne Näsström

Publicerades: 19 oktober, 2015

Sverige har ett antal världsberömda kreatörer av magiska effekter. Okända för den stora allmänheten på hemmaplan, celebriteter på trollerikongresser över hela världen. De skapar nummer för magins allra största som Pen & Teller, Lance Burton, David Blaine och David Copperfield.

Störst av dem alla just nu är Tom Stone. En påminnelse om det fick jag för en tid sedan. En kompis tillhör ledningen för ett stort exportföretag och var på besök på ett av deras kontor i USA. Han berättade om vårt projekt med trolleri och varietétält för en trolleriintresserad säljare. Dagen efter fick jag en vänförfrågan på Facebook och, när jag godkänt den, en fråga om jag känner hans stora idol Tom Stone.

För några år sedan var Tom Stone med i svenska Talang. Obegripligt varför, han är vår internationellt mest kände magiker. Ännu obegripligare var att han åkte ut i semifinalen med motiveringen att juryn såg hur han gjorde. Vilket var kvalificerat skitsnack, en lekman kan omöjligt se minsta lilla blotta i den akten.

Här är ett klipp från japansk teve där det framgår hur stor Tom Stone är internationellt.

Nog om det. Vad jag försöker få fram är att Sverige på många sätt är en enda stor småstad. Det gäller även Stockholm. I den lilla staden ska du inte tro att du är någonting. Öppenheten är stor för influenser utifrån, men infödingarnas kompetens och kreativitet är ingenting värt, särskilt inte för dem som är avlönade att hjälpa kreativa människor.

Det är fler svenskar än Tom Stone som är världsnamn inom trolleriet. Bland andra Tomas Blomberg, Lennart Green, Anders Modén och Tim Star. Den sistnämnde är en gudabenådad kreatör och hantverkare som i sin verkstad utanför Norrköping tillverkar rekvisita till de största Las Vegas-akterna.

Något är väldigt fel när det är enklare för en kreativ svensk att bli stor i USA än på hemmaplan.