Sverige har blivit det upp- och nedvända landet

Janne Näsström

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 18 augusti, 2014

Snart är det dags att döpa om Sverige till Absurdien – landet där upp är ned, svart är vitt och fel är rätt. Om detta finns många exempel, inte minst inom företagande.

Vi börjar med attityden till företagande. Officiellt så är vi småföretagare hjältar. Men politikerna utgår från att vi driver företag för att fiffla. F-skattsedel och registrering för moms anses vara bevis för enskilt vinstintresse.

Följden har blivit att du måste göra tvärtom jämfört med vad politikerna säger att du ska göra. Förr startade man företag för att skapa en försörjning åt sig själv och andra. Fritiden skötte man själv eller inom ramen för en förening, ofta med offentliga bidrag.

Numera är det så att det bästa, om du vill ordna försörjning åt dig själv och andra, är att starta en ideell förening. Hur det går till i kulturlivet visar jag i ett tidigare inlägg. Samma recept går att tillämpa inom andra områden, exempelvis inom journalistik. Jag återkommer till hur.

Fritidsintressen utvecklar du med fördel inom ramen för ett företag. Hästar, racerbilar, stora båtar är några exempel på intressen där du får skattebetalarnas hjälp med finansieringen genom att bedriva verksamheten som ett hobbyföretag.

Hur kan man då försörja sig som journalist i en ideell förening? Utgångspunkten är att dagens medier saknar resurser för undersökande journalistik. Medias grundlagsstadgade uppgift är att granska våra folkvalda och andra företeelser i vårt samhälle.

Starta en förening för undersökande journalistik. Sök bidrag från alla tänkbara håll. Det handlar inte om enskilt vinstintresse, utan om att upprätthålla en viktig funktion för demokratin. Och som alla förstår så måste även en journalist betala för mat och hyra. Föreningen säljer artiklarna till etablerade medier, alternativt publicerar dem på webben för andra att fritt återpublicera.

När föreningen saknar intäkter och under planeringsperioder så går journalisterna på A-kassa. Utan krav på att avveckla föreningen eller sälja dess tillgångar.

Jag är övertygad om att det fungerar. I landet Absurdien.