Sviker du inte väljarna Östros?

Anders Andersson

Publicerades: 2 maj, 2012

Jag trodde jag hörde fel när ekot i morse meddelade att Thomas Östros ska bli vd för Bankföreningen. Han som varit en av de hårdaste  kritikerna mot bankerna. Han som så sent som  för ett år sedan i en debattartikel krävde stramare bankregler och förbud  mot oskäliga bonusar till bankcheferna.

Nu hade alltså just dessa bankchefer anställt Östros av alla till vd i deras egen intresseorganisation – ett jobb som främst går ut på att sprida bank-PR, försvara storbankernas höga vinster  och lobba för bättre villkor för bankerna. Det är ju som att göra bocken till trädgårdsmästare.

På vägen till jobbet i morse gick jag på Klarbergsgatan i Stockholm och funderade på detta:

Hur kan han sälja sig till ett jobb som går ut på att försvara de han tidigare utpekat som sina motståndare? Förstår han inte att det är hans politiska trovärdighet som de köper – att de genom honom också ska omvända också hans väljare. Kan en politiker byta åsikter hur som helst bara för att få ett nytt högavlönat jobb?  

När jag gick där försjunken i dessa tankar kommer han emot mig. Av en ren tillfällighet möter jag honom,  och  naturligtvis hejdar jag honom för att få svar på mina tankar.

– Du vet väl att jag alltid värnat näringslivet. Det är ju sådana frågor som engagerat mig, säger han.

Men  hur kan du som varit en av de argaste bankkritikern bli bankernas främste försvarare och talesman?

– Inga problem. Det här blir ett mycket intressant jobb. Jag ska bygga broar mellan bankerna och politikerna. Sådant behövs.

Trots att han inte börjar sitt jobb förrän i augusti började han sitt  lobbyarbete redan i morse – med att vilja träffa mig för att diskutera bankfrågorna vidare. 

– Vi måste ses. Det här är viktigas frågor inte minst för småföretagarna, säger han när han får mitt visitkort och skyndar vidare.

Visst vill jag träffa honom och få svar på alla frågor som han inte hann svara på där på gatan: 

  •  Vad tycker han nu i bonusfrågan? Har hans kappa vänts efter vinden?
  • Tidigare sa han att bankcheferna ”visat prov på uppseendeväckande tondövhet”. Vad visar de nu prov på?
  • Vilka bankfrågor ska han driva?
  • Är bankernas vinster rimliga?
  • Hur känns det att jobba för någon som man tidigare så hårt kritiserat?
  • Är detta inte ett svek mot de väljare som en gång gett honom sitt förtroende?

Jag ser fram emot att få svar. Men jag ser också fram emot nya debatter mellan de två politiska motståndarna Anders Borg och Thomas Östros. En moderat bankkritiker mot en socialdemokratisk bankförsvarare. 

Aldrig blir man klok på politiker.