Ta chansen och nominera dig själv som David

Anders Andersson

Publicerades: 2 juni, 2011

Är du en David som känner lust att kämpa mot Goliat, alltså trögrörliga storföretag som fastnat i byråkratiska och prestigefulla strukturer?

Sverige behöver många sådana kreativa och driftiga entreprenörer som inser att den lille flexible och envise småföretagaren klarar av att ta marknadsandelar.

Sådan initiativkraft vill Driva Eget uppmuntra genom att dela ut David-mot-Goliat-priset på mässan Eget Företag på Stockholmsmässan i oktober.

Är du en uppstickande David som klarar av att kämpa mot jätten Goliat? Nominera då dig själv till att vinna vårt nya pris. Gör det här.

Det gjorde Camilla och Petra med sitt kakbageri, som utsett Anna till sin Goliat, alltså marknadsledaren Annas Pepparkakor. Läs om dem

här.

En annan av de kandidater som vi hittills nominerat i tävlingen är Feven Ghirmai, som kämpar mot både skadedjur och jätten Anticimex. Läs om henne här.

Själv har jag på nära håll sett två bra exempel hur de verkligt små kunnat gå från att vara David till att själva bli Goliat:

1.  I Växjö satt Jan Älmeby och Rolf Dahlberg och irriterade sig över att dataprogram var orimligt dyra. Så i början på 80-talet gick de runt på parkeringsplatsen till en datamässa och satte reklamlappar på bilarnas vindrutor. De chockade marknaden genom att sälja ordbehandlingsprogram för 195 kr.

Deras företag Spcs blev så småningom marknadsledare i programvara för småföretag och köptes upp av norska Visma. Dahlberg är VD där nu. Älmeby har slutat och är på väg att gå från David till Goliat än en gång i sitt företag Fortnox, denna gång på marknaden för webbaserade affärssystem. Fortnox ärtillsammans med Almi sponsor för vår tävling.

2. I byn Belganet i Blekinge där jag växte upp började Georg Nilsson 1933 att sälja fröer på postorder. Hans söner Torsten och Siwert tänkte så småningom att man kanske kunde få enmansföretaget att växa.

De har klarat de så bra att de nu kört om jätten Weibull, och med sitt företag Nelson Garden blivit störts i Sverige på fröer. Lyssna här på intervjun med VD Torsten Nilsson när han nyligen nominerades till Entreprenur of the Year.

De har visat att en  bra David pockså klarar av att växa sig så stor som en Goliat.