Tagit del utan att förstå!

Mikael Espenkrona

Publicerades: 29 december, 2010

Julhelgen är en speciell tid, det vet och känner alla, även om känslorna inte är odelat glada.

Många känner en enorm press från företaget, kunder och kollegor, men även inför alla ”hemmamåsten” som skall bli klara in i det sista.

De flesta hinner förhoppningsvis ändå komma ner i varv och kan njuta av samvaro med nära och kära, god mat dryck och tid för samtal med varandra som man kanske inte har annars under året.

Under ett av dessa samtal berättade min far att han läst alla mina bloggar i ett svep och att han ogillade att jag gick så hårt åt akademiker och akademisk utbildning. Han hade uppfattat det som att jag inte anser att det är viktigt med kunskap.

I samtalet fick jag möjlighet att förtydliga att det inte alls är så jag menar, att jag tvärtom anser att kunskap är helt avgörande för framgång, min poäng har hela tiden varit att visa på att det finns massor av olika sätt att ta till sig kunskap och att inget sätt är bättre eller sämre än något annat.

Jag är kritisk till det jag uppfattar som samhällets övertro på akademiska poäng som måttstock på människors kunskaper.
Min kritik baserar jag på att resultaten som verkligen räknas i samhället skapas av människor som använder sina kunskaper och färdigheter oavsett hur, var eller när de har skaffat sig dem.

Det viktigaste är att man har viljan att prestera oavsett i vilket sammanhang, för det är alltid lättare att lära någon som vill, än att få någon som kan men inte vill, att leverera.

Framgångsrika team byggs av människor som är olika varandra, som har olika;

  • bakgrund och erfarenheter
  • kön och ålder
  • utbildning och kompetens
  • mm

MEN…

framgången kommer bara om alla i teamet är ödmjuka, prestigelösa, respektfulla, har en stark vilja att bidra och lära av varandra samt att de delar samma grundläggande värderingar.

 

Gott Nytt År!

 

Vi hörs snart igen!
/M