Tala om fula trick. . .

Anders Andersson

Publicerades: 11 juli, 2011

Sedan jag rivit sönder ”erbjudandet” från nummerupplysningen.se, skrivit varningsartiklar om företaget och fått mängder med exempel från lurade småföretagare har nu skojarföretaget gett en första kommentar på Driva Egets kampanj mot fakturaskojarna.

Det är en Henrik Johnsson från nummerupplysningen.se som i ett mejl skriver så här till Jan-Erik Carlsson på Food Diagnostics i Göteborg, sedan han hänvisat till mitt senaste blogginlägg när han bestridit en faktura:

”Jag känner mycket väl till den artikeln och kan bara konstatera att det är ett fult trick för att lura till sig besökare/sälja lösnummer. Om ni läser noga så märker ni att han motsäger sig själv.”

Fullt trick?? Nummerupplysningens fula trick ser ut så här:

1 En gul blankett skickas till småföretagarna med företagarens uppgifter förtyckta. Handlingen ser ”officiell” och har en Eu-flagga högst upp och ser ut som om något man bara sjka bekräfta.

2 Längst ned finns plats för underskrift och med stor stil: ”Vik ihop och försegla returnera utan extra kostnad för porto.”

3 Längts ned med liten stil står att det är ett erbjudande som kostar 5 895 kr och att undertecknandet innebär att avtal. Av de 40 finstilta raderna i ett enda stycke på baksidan framgår att avtalet gäller i ett år. Vad man får för de totalt 11 790 kronorna framgår inte.

4 Den underskrivna blanketten ska läggas i ett portofritt kuvert till en postbox i Malmö. Men bolaget är registrerat i Estland där skatterna är lägre och insynsskyddet större än i Sverige.

Jan-Erik Carlsson är en av de många småföretagare som trott att detta är gratis och som skrivit under bara för att bekräfta att de ifyllda uppgifterna är riktiga:

– Jag trodde det var den vanliga nummerupplysningen och att det var gratis, säger han.

Ytterligare 293 har startat På Facebooksidan Nummerupplyssningen.se – vi som inte vill vara kund hos dem finns nu 293 andra som känner sig lurade.

Många har ringt och mejlat till Driva Eget och känt sig lurade. Av de 290 läsare som är med på Driva Egets Facebooksida Stoppa fakturaskojarna har många drabbats av just nummerupplysningen.se.

När de vägrar betala får Jan-Erik Carlsson och andra ett standardsvar, som lyder så här:

”Nummerupplysningen.se har tagit del av Er skrivelse. Samt tagit del av de skäl Ni angett för att det ingångna avtalet saknar reell grund. Vi gör ej samma bedömning som Er.
I och med att erbjudandet undertecknats samt returnerats till nummerupplysningen.se har Ni bevisligen givits möjlighet att läsa igenom vad erbjudandet avser samt vid eventuella oklarheter utreda dessa. För den som läser igenom Erbjudandet framgår klart och tydligt att erbjudandet avser annonsering på nummerupplysningen.se samt att det medför en årlig kostnad.

Vi finner med anledning av ovan sagda Ej skäl att häva ingånget avtal, vi ber Er snarast korrigera vår fordran. Var noga med betalningen, vid utebliven betalning inom avhandlad tid överlämnas skulden till inkasso eller Svenska Kronofogdemyndigheten för handräckning vilket för Er del kan resultera i en betalningsanmärkning. ”

Rådet från Driva Eget är att bestrida fakturan som kommer. Men det gäller då att kunna visa att detta skett innan nummerupplysningar.se hunnit gå till kronofogden. Detta kan göras i ett mejl med tidsangivelser, enligt beskrivning i senaste Driva Eget och här.

När vi i torsdags i förra veckan fick kommentarerna till våra artiklar av Jan-Erik Carlsson skickade vi följande frågor till Henrik Johnsson på nummerupplyssningen.se:

  1. Vilket ”fult trick” anser du att jag använder mig av?
  2.  På vilket sätt anser du att jag motsäger mig själv i artikeln?
  3.  Vilken befattning har du i företaget nummerupplysningen.se?
  4.  Vad heter den ansvarige i Sverige för nummerupplysningen.se?
  5.  Om Jan-Erik skulle betala fakturan till er vad skull han då konkret få för de pengar han betalar? Garanterar ni ett visst antal exponeringar?
  6.  Har du exempel på nöjd kund som jag skulle kunna kontakta?
  7. Vad beror det på att kunderna som gillar er Facebooksida inte längre kan kommentera där.

Vi har inte fått svar. Och nu skulle jag vilja lägga till en fråga:

Existerar Henrik Johnsson eller är det bara ett fingerat namn?

Vi vet att de verkliga skojarna ofta är ljusskygga, inte framträder med namn och ibland skickar fram de ”målvakter” som mot betalning namnges som ägare och styrelsemedlemmar i skojarföretagen.