Tänk annorlunda och ge av din tid i julklapp

Dorotea Pettersson

Publicerades: 3 december, 2015

Har du märkt av att december är i full gång? Ja, det har i alla fall jag gjort. Det är överfullt på parkeringarna utanför shoppingcentren och det känns nästan som det är rusningstrafik alla tider på dagen.

Det är så här det är varje år i december. Julklapparna ska inhandlas och alla gör det ungefär samtidigt. De som gör det nu är faktiskt rätt tidigt ute och det är bra tycker jag. December ska inte vara en stressmånad utan en mysmånad. Vi tänder en massa ljus i hemmen för att göra livet lite ljusare och då tycker jag att det är skönt att faktiskt kunna sitta i soffan och känna att det är okej att bara vara. Så jag föreslår att du ser till att det är så.

I år har jag en adventskalender på min företagsblogg som uppmanar till en lugnare december. En december med julflow. Jag ger också uppmaningen att tänka annorlunda och kanske inte göra allt precis så som man alltid har gjort. Jag älskar traditioner men jag har också funderat kring vilka traditioner jag och min familj vill bevara och vilka som faktiskt mest tar av vår tid eller som känns som tvång. Det tycker jag att du också ska göra. Titta på vad du och din familj gör under december och under julen och kolla av om detta fortfarande är viktigt för er. Förutom att tänka ja eller  nej så tänk ett varv till: Går det att göra detta på ett annat sätt eller vill vi att det ser likadant ut?

Till exempel så frågade jag min dotter hur hon vill ha julen och hon svarade att det mesta tycker hon är bra precis som det är men att hon ju inte tycker om julmat. Och det gör hon faktiskt inte. Skinka och sill är inte hennes grej. Så i år har vi bestämt att vi äter kalkonmiddag på julafton som alla tycker om och så tar vi julbordet en av de andra dagarna.

Alltså tänk annorlunda.

Om vi återgår till julklapparna som jag nämnde i början så tycker jag att även där går det att tänka på andra sätt. Ska alla ha julklappar? Behöver de vuxna verkligen köpa saker till varandra? Jag vet att många inte köper julklappar till de över 18-20 år utan julklappar det ger man till barnen. Så gör vi.

Men om du känner att du vill ge en julklapp till de vuxna i din omgivning så är mitt förslag att ge dem TID. Ge av din tid på ett eller annat sätt. Visa att du har sett och hört vad som händer i personens liv och ge en present som matchar med det. Om någon till exempel aldrig hinner laga mat men du för det mesta lagar middag så kanske du kan laga lite mer ett par gånger och göra matlådor som du lägger i dennes frys. På så sätt har du gett av din tid och samtidigt fyllt ett behov som personen har. Eller så hjälper du någon med något som du är bra på men den personen är sämre på men behöver få gjort. Ta dig tid att hjälpa. Förutom att det är en väldigt omtänksam present så kommer det ge dig energi och kanske, beroende på julklappens art, tid tillsammans med din vän.

Jag önskar att ni alla ska få en lugn december med massor av julflow.

Följ gärna adventskalendern på bloggen under december. Det blir filmer både med tankar kring att göra julen lugnare men också kring ämnen som prokrastinering och tidsomtimism. Alla fick en julplaneringsmall igår och idag är det ett erbjudande i webbutiken. Så en blandad mix för #julflow2015. Välkommen!