Tänk om en enda politiker ville ta personligt ansvar

Janne Näsström

Publicerades: 23 januari, 2014

Jag har på sistone träffat många politiker och tjänstemän vilka på olika sätt arbetar för att göra livet enklare för oss företagare. Alla har varit fyllda av goda ambitioner. Jag tror faktisk att de vill oss väl på riktigt.

Jag har inte kunnat låta bli att fråga om de själva har drivit företag eller funderar på att lämna tryggheten och ge sig ut på äventyr med en F-skattsedel. Ingen har varit företagare på riktigt, med hela sin försörjning av verksamheten, ingen har över huvud taget några sådana planer.

I vanlig ordning är det någon annan som ska ta steget och förverkliga det som politikerna och deras tjänstemän tänkt ut. Jag säger som Ture Sventon: Ständigt denne någon annan.

Barnatron på någon annan finns ända upp i regeringen. Bara en av dagens ministrar har tagit personligt ansvar för sin försörjning. Det är kulturminstern! Men min gissning är att inte ens hon tagit del av den kompletta företagarupplevelsen. Med en toppolitiker och landshövding vid sin sida har det troligtvis inte funnits anledning att gå i personlig borgen för en checkräkningskredit i företaget.

Tänk att inte en enda person i dagens regering har suttit hos banken och försökt slippa borgen och inteckning i villan, för lån till företaget. Inte en enda av dem har hört handläggaren säga följande: Om du inte tror så mycket på din affärsidé att du kan gå i borgen för den, varför ska banken tro på den?

Tänk om vi en dag får uppleva en politiker, eller näringsfrämjande tjänsteman för den delen, lämna tryggheten och säga ”Jag tar personligt ansvar för min och andra försörjning”.

För det är vad företagande på riktigt handlar om – att ta ett nästan obegränsat personligt ansvar.