Tänk om man hade en budget

Niklas Gerholm

Publicerades: 15 september, 2017

Jag är en entreprenör som arbetar med nollbudgetar helt enkelt därför att jag inte har tillräckligt med kapital i bolaget för att köpa in de dyra tjänster jag skulle behöva. Ja jag hör er, jag hör er. ALMI, Sting, banklån, inteckna huset. Men jag är också en entreprenör som ogillar risker. Vänta nu hörde jag er igen… Då är du ingen entreprenör tyckte jag mig uppfatta? En entreprenör ska självfallet vara beredd att ta risker men om denna entreprenör kan hitta vägar där riskerna minimeras – vet ni vilka som blir glada då? Entreprenören. Och kanske framförallt den som ska investera för en trygg entreprenör sover gott om nätterna och har mindre orosmoment som distraherar kärnverksamheten och kanske viktigast av allt: entreprenören har sett till att investerarens risk minskat lika mycket. Entreprenören har därmed sett till att investerarens kapital är tryggare.

En gång var jag på en föreläsning där en skicklig entreprenör sa att vid en investeringsrunda så ska man göra så här då frågan om hur man ska anskaffa kapital om man får ett nej dyker upp: ta en kort paus, blunda och säg: då säljer jag bilen.

Det är dramatiskt och effektivt i ett teatraliskt syfte. Det är mindre effektivt i verkligheten. Visserligen tyder det på att du tror på din idé men samtidigt kan du vara beredd att slänga dina pengar i sjön om idén inte flyger och om du är beredd att slänga dina egna pengar i sjön, vad är du då inte beredd att göra med andras?

Därför jobbar jag ofta med nollbudget. Innan en produkt har nått en marknad och produkten bevisligen också kan ta marknaden så är jag obenägen att låna pengar. Därför har jag också sett till att arbeta med produkter där insatsen är så liten som möjligt men utgångsvärdet kan bli skyhögt. Istället för lån litar jag till erfarenhet, goda råd och kreativitet. Det är inte ofta det är en fungerande väg men lyckas det så är det starkare än vilken marknadsföringskampanj som helst därför att då lyfter din produkt av egen kraft – inte av satsat kapital för att få den att flyga.

Då produkten är på marknaden så kan du börja ta in kapital. Bolaget har nu ett värde, folk är intresserade och du slipper gå långa vägar för att nå kapitalet. Dessutom har du bevisat något som är viktigast av allt i den här världen: du kan lyckas med din egen drivkraft och kreativitet. Och i mina ögon är det något beundransvärt som den här världen skulle behöva fundera kring. Men det är en annan historia.

·         Kan du välja att skapa en produkt med kapital du kan mista eller få av statliga verk så gå den vägen. Jag själv ordnade med kontakter som kan bygga avancerade appar för några tiotusentals kronor. Nu är min app snart verklighet.

·         Kan du marknadsföra den utan pengar – gå den vägen. Produkten kommer då lyfta av sig själv och du vet att din idé verkligen fungerar – utan att ha belånat dig.

·         Då du vet att produkten fungerar på marknaden så är det dags att ta in investerare för förädlingsprocessen. Men nu sitter du avsevärt mer säkert i båten.

·         Allt det här är tunga men givande vägar att gå på många sätt. Men det går inte en månad utan att jag tänker… Tänk om det fanns en budget ändå.

Besök mig gärna på LinkedIn och ta också gärna kontakt!

Lycka till!