Tänk om vi kunde slippa valtaktik och inställsamma inviter

Anders Andersson

Publicerades: 18 september, 2013

Regeringen säger att det viktigaste av allt är att minska arbetslösheten. Ändå går de mesta pengarna i Anders Borgs budget direkt ner i väljarnas plånböcker i form av höjt jobbskatteavdrag och något sänkta pensionärskatter.

Det bero på att valrörelsen har startat – med en typisk valbudget.

Anders Borg kommer med reformer som kostar 24 miljarder. Av dessa går 20 miljarder direkt till hushållskassorna – till dem som har jobb. Enligt finansplanen stiger hushållens disponibla inkomster därmed med 3,7 procent – en rejäl reallöneökning med tanke på att inflationstakten är under 1 procent.

Ynka 4 miljarder ska räcka till allt annat. Till småföretagarna som har största möjligheter att skapa nya jobb blir det nästan ingenting.

Jag har lyssnat på Borgs presskonferens som finns här. Den varade i nästan en timme. Men bara 40 sekunder ägnade han åt småföretagarna. Vi får trösta oss med några marginella förbättringar:

  • En liten sänkning av egenavgifter som du kan läsa om här.
  •  Avgiftssänkning för den som anställer ungdomar under 23 år. Se här.
  • Möjlighet till sänkning av avgifterna för den som forskar i sitt företag. Se här.
  • Så pratas det mycket i budgeten om förenklingar. Det blir lite pengar för att småföretagarna ska kunna sköta alla myndighetskontater på ett ställe på nätet. I övrigt handlar förenkligarna mest om visioner i ord i budgetproppen.
  • Justeringarna av 3:12-reglerna ger dock förbättringar och inte försämringar som Anders Borg först kom med i sitt justerade 3:12-förslag. Se i vår tabell här hur din utdelning kan fördubblas nästa år.

Om brytpunkten och därmed också lönen för många småföretagare ska höjas nästa år vet vi ännu inter (se artikel här ). Oppositionspartierna har en plan här för att stoppa detta förslag.
 

Att budgeten ser ut som den gör beror mer på att det är val än att regeringen vill satsa på det som är mest effektivt för att få ned arbetslösheten.

Visst kan det väl finnas fördelar med det femte jobbskatteavdrag. Men får detta femte verkligen få oss att jobba så mycket mer än om vi endast har kvar de fyra tidigare?

Jag har ett ouppnåeligt önstetänkande – en budget utan valtaktik, rävspel och inställsamma inviter till vissa väljargrupper.

Partierna verkar överens om att den viktigaste frågan är att få fler i arbete. Varför då inte lägga alla andra reformer åt sidan och satsa alla pengar på detta – att så effektivt som möjligt stimulera företagare att anställa och få arbetslösa och studenter att anpassa sig för att ta de jobb som finns.

Jag tror faktiskt att dagens pensionärer skulle finna sig i det och avstå från den lilla skärv som Anders Borg nu vill sticka åt dem.