Tidsomställningen, ett mycket dumt påfund

Dorotea Pettersson

Publicerades: 23 oktober, 2015

dorotea_1_bildinlägg_

Nu är det dags för tidsomställning igen och som vanligt ställer sig många undrande till dess syfte och värde. Detsamma gör jag som i min profession som tidscoach arbetar med människor och deras tid varje dag. Finns det något som är bra alls med denna tidsomställning? Jag anser inte det och det vet jag att jag inte är ensam om.

Därför har jag skickat en skrivelse till Statsrådsberedningen, regeringen, och bett dem att ta tag i att utreda hur en övergång till permanent sommartid ska kunna genomföras. Det finns redan en motion om detta som inte har behandlats och varför den inte har det kan man undra.

Anledningarna till att slopa tidsomställningen är många men för mig är den främsta anledningen att det påverkar oss människor negativt. Varför jag föredrar sommartid, är för att vi då har fler ljusa timmar på eftermiddagen. Under vinterhalvåret, när det är mörkt mest hela tiden i vårt land, kan en timme extra på eftermiddagen göra stor nytta. Under morgontimmarna känner många att det är svårt att utnyttja den extra ljustimmen men på eftermiddagen kan det gå. Kanske inte den mörkaste tiden på året eftersom det då blir mörkt redan mellan klockan 15 och 16, men det lilla gör ändå nytta.

Att man förlägger ljuset till eftermiddagen ökar vår fysiska aktivitet och det blir att vi ägnar oss åt utomhusaktivitet i form av träning eller stannar en liten extra stund på lekplatsen på vägen hem. Det ljus vi får då gör oss piggare och friskare. Ljus minskar antal depressioner.

Tidsomställningen, oavsett vilken, rubbar vår dygnsrytm och vissa upplever att de mår riktigt dåligt en tid efter att vi ändrat tiden. Det blir som en jetleg. Och detta utan att ha varit iväg på någon trevlig semesterresa. På Karolinska Institutet har de till och med kommit fram till att denna tidsrubbning orsakar påslag av stress som i sin tur kan orsaka hjärtinfarkt.

Vi har en grupp i samhället som verkligen inte tycker om tids-omställningen och det är småbarnsföräldrarna. För barnen spelar det ingen roll vad klockan är. De följer sin inbygga dygnsrytm och vaknar när det är dags för dem att vakna. Då får föräldrarna också snällt ta sig upp trots att de har sovit en timme mindre och får sedan ta hand om gnälliga och övertrötta barn. Inte populärt.

Den mest skadliga omställningen är den vi gör i mars. Då vi går från normaltid, vintertid, till sommartid eftersom vi då får sova en timme mindre. Det är den jag personligen tycker är värst. Jag föredrar ju tidiga morgnar så på så sätt borde jag ju tycka om den omställningen mest eftersom det blir ljust tidigare då men min kropp tycker inte om den alls. Men mysstämning med ljus på morgonen när allt är tyst omkring mig är inte fel det heller.

Att tidsomställningen tydligen ska ändras som ett gemensamt beslut i EU tycker jag känns onödigt. Lika onödigt som omställningen är. Visst kan jag förstå att det underlättar transporter mellan länderna och att det på andra sätt också blir enklare. I Australien och USA har de olika tidszoner inom landet och de verkar klara det bra så varför ska inte Europa göra det? Anledningarna är som sagt många så alla vi som önskar bort med detta dumma påfund har argument så det räcker för att få rätt i frågan.

Vad känner du kring det här med tidsomställning? Vill du ha enbart normaltid eller sommartid? Eller vill du kanske fortsätta som vi gör?