Till synes förvirrad professor överraskar

Hanna Brodda

Publicerades: 24 juni, 2009

oj, oj, oj, nu hettar det till. Idag startade jag företag. Registrerade min firma. Mitt holdingbolag. Det bolag som ska äga produkten jag just nu håller på att utveckla. Det blir något annat när det bli på riktigt, samtidgt känns det så helt oseriöst att sitta där med sin dator på frukostbordet och fundera ut vad som ska stå i de olika fälten på Bolagsverkets nätblankett. En kort stund kom känslan att det här är första steget till undergång, snart är jag skyldig staten hundratusentals kronor och jag går i personlig konkurs. Om det där med aktiebolag var så enkelt, bara en knapptryckning bort, hur lätt ska det inte gå fel då?

Namnet på bolaget var första frågan. Ett namn, det är klart att det ska heta något. Inte som min hemliga produkt, jag kommer ju att ha fler produkter så smpningom, utan ett bra faktureringsnamn.

Jag tittar ut genom fönstret, på det vackra gröna, på vattnet som glimmar. Hunden skäller på en granne, barnet kommer och ber om mat och jag fixar mat, samtidigt som jag skäller ut hunden och tänker vidare på namnet. Brodda Industries…Brodda Holding…

Min far dyker upp i köket, en pensionerad professor i lingvistik som uppunnit ett datasystem för varumärken som används av patentverk i hela världen. Håret på ända. Gnäller lite över att kaffet är slut.
– Funkar Brodda Industries, tycker du, jag ska starta aktiebolag, alltså, säger jag, mest för att han ska sluta gnälla.
– Industrier tillverkar saker, det är bättre med Brodda Industriuos AB. Finns det mer kaffe?

Kollar upp ordet på Tyda som betyder nytänkande, driftig, idog, flitig och arbetssam. Men det är ju klockrent. Tack pappa.
 

Tips som jag fick: Startar du i dagarna kan det vara skönt med ett förlängt räkenskapsår. Det vill säga att du deklararerar dina första 18 månader, istället för bara ett halvår. Då kan du skjuta upp första deklarationen till december 2010. Men då måste du be att få vänta med registreringen till den 1 juli, nästa vecka.