Träffa din nya affärspartner på internet

Tamara Vuorinen

Publicerades: 21 augusti, 2012

Du har ett företag och det går bra men marknaden börjar bli mättad i Sverige. Jag behöver partners i andra länder, tänker du. Men hur hittar man affärspartners utomlands?

De flesta företag som vill exportera vänder sig då till Exportrådet, men det finns andra alternativ i vår digitaliserade värld. Tid är pengar och på nätet går allt fortare.

För företagare som söker nya kontakter finns det business to business (B2B) marknadsplatser och B2B-kataloger online. De flesta B2B-plattformar har ett gratis grundmedlemskap, premium tjänster, forum, chatt online, möjlighet att skicka offerter, bildgalleri på produkter, video och andra funktioner. Alibaba.com – världens största B2B sajt har också e-handel AliExpress.

B2B-marknadsplatser erbjuder följande tjänster: registrering, företagsprofil online, kontakt med andra medlemmar på sajten, bli kontaktad av medlemmar och besökare och mycket mer.

Skapa en bra företagsprofil med alla dina viktigaste nyckelord som produkt, tjänst, bransch och marknad. Det underlättar att din profil blir hittad av potentiella partners på sajten och indexerad av Google.

Om det är möjligt försök träffa din nya affärspartner och lär känna honom innan du gör större affärer. Men se upp, för det finns mycket bedrägerier online.

På de flesta B2B-marknadsplatser finns det verifierade medlemmar – deras backgrund har kontrollerats och det är säkrast att göra affärer med dem.
Visst det är fantastisk med internationella marknadsplatser online. Avstånd mellan länder är inget problem och du kan göra affärer dygnet runt alla dagar. Jag funderar hur man gjorde innan internet kom. Det måste ha varit en mycket kostsam och tidskrävande process att hitta globala partners. Tänk bara på alla rese- och hotellkostnader.

Det finns flera där ute i världen som skulle vilja köpa just dina produkter eller tjänster. Eller vill du importera? Många tillverkare i olika länder vill gärna sälja sin produktion till Sverige. Alla de finns på Internet.

Nästa vecka kommer jag skriva om de största B2B-marknadsplatser i världen.

”Avståndet är inte längre ett problem och du kan göra affärer dygnet runt. Men det gäller att se upp för bedrägerier online.”