Två tips när du har för många beslut att fatta

Jenny Eklund

Publicerades: 23 oktober, 2013

Som företagare måste du ständigt fatta olika slags beslut. Vardagen är fylld av mängder av små beslut, en hel del stora val, och mängder av erbjudanden att ta ställning till. Ska jag gå med i det där nätverket? Ska jag smalna av min verksamhet eller tvärt om satsa på nya idéer? Ska jag gå in i det här samarbetet? Ska jag ändra mina tjänster, mina kunder, mitt arvode, mina rutiner, mina mål? Vissa beslut känns enkla att ta, andra ger beslutsångest och kan framkalla en hel del sömnlösa nätter.

Alla dessa möjligheter en entreprenör har kan lätt vändas till betungande bördor. För tänk om du väljer fel? Eller tänk om du missar en viktig chans om du tackar nej/ja?

Jag vill dela med mig av två tips som brukar hjälpa mig i de här situationerna.

1) Relatera till din dröm

Varje litet beslut kan bli lättare att ta om du ställer dig frågan: För det här mig närmare min vision/dröm för mig och mitt företag?
Om svaret är ja: go for it! Om svaret är nej: lämna det, hur frestande det än verkar vara för stunden. Och om du verkligen inte på ett medvetet plan vet svaret på den frågan, så känn efter vad din intuition säger. Känns det lätt (= positivt) eller tungt (= negativt) när du tänker på ämnet i fråga?

2) Rondell i stället för vägskäl

Ofta ser vi och pratar om beslut som avgörande vägval i ett vägskäl. Där huvudleden du åkt på delar sig åt två olika håll, där den ena vägen är ”rätt” och den andra vägen är ”fel”. Vi tänker och säger att vi gör bra val och eller dåliga val, och allt det där gör att vi blir pressade att välja ”rätt” väg. Dessutom hamnar vi i en tro att valen är mer avgörande än de egentligen är.

Hur skulle det vara om vi i stället jämför besluten med att befinna sig i en rondell? Där varje avfartsväg symboliserar ett val som du kan ta. Det värsta som kan hända är att du råkar köra fel, och kan vända tillbaka in i rondellen och prova en ny avfart.

Vi kan nästan alltid ändra oss och välja om. Huvudsaken är att vi inte fastnar i rondellen och tränar oss att fortsätta välja, fortsätta köra och förstås stannar för att tanka ibland. 😉