Utnyttja procenten!

Gustaf Brickman

Publicerades: 11 november, 2011

Det är egentligen enkel matematik, men en som varken vi småsparare eller börsen som stort har särskilt lätt att hantera – om börsen går ner 50 procent så måste den gå upp 100 procent för att hamna på samma nivå. Och går en aktie ner 75 procent så måste den gå upp 300 procent för att återhämta sig!

Vad vill jag säga med detta? Jo, att man ska utnyttja procenten. Ett företags börsvärde mäts i kronor, men för din avkastning är procenten det viktiga. Och det kan du utnyttja till din favör. 

Det finns så klart inga garantier för att aktien ska återhämta sig till samma nivåer som tidigare, men det är inte ovanligt. Framför allt inte när det gäller stora och stabila bolag. Boliden rasade från 144 till 14 i finanskrisen för att sedan toppa på ganska exakt 144 igen i början av detta år. Där var tappet 90 procent och således var uppgången trevliga 1 000 procent! Exemplen är många fler, gå igenom börsens a-lista och titta på bolagens kurvor de senaste fem åren så ser du vad jag menar.

För oss stackare som redan har aktier som har följt med ner i raset kan detta vara en jobbig verklighet. Aktierna har gått ner 50 procent, och som om inte det var jobbigt nog så krävs det nu en 100 procentig uppgång för att vi ens ska vara med i matchen. 

Men för dig som ska köpa aktier så ser situationen annorlunda ut. Förutsatt att aktien förr eller senare når upp till sin ursprungskurs så väntar i stället en 100-procentig uppgång.

Att omsätta detta i praktiken är däremot inte det lättaste. Du ska tajma dina köp och dina försäljningar rätt, vilket kräver både tid, skicklighet och en stor portion tur. Men som tankeexperiment är det bra att bära med sig. Förmögenheter, även på börsen, skapas i lågkonjunkturer. För det är då du kan göra de riktigt stora procentuella klippen.