Vad är det för trams som Skatteverket håller på med?

Janne Näsström

Publicerades: 11 februari, 2015

Ledningen för SCA har använt företagets jetflygplan privat. Om detta har det på senare tid skrivits spaltkilometer i pressen.

Men vad som förvånar mig är Skatteverkets passivitet. Visst pågår det en förundersökning, men skatteindrivarna brukar inte vänta på sånt trams innan de slår till.

Om en småföretagare tar företagets bil och drar på nöjestripper med familjen, så vet Skatteverket exakt hur slipstenen ska dras. Kravet kommer blixtsnabbt, betala skatt på förmånsvärdet och därtill 40 procents skattetillägg.

Om företagaren överklagar beslutet och väntar med att betala tills högsta instans har sagt sitt, då överlämnas kravet till kronofogden för indrivning. Pengarna först, rättvisa sedan och Skatteverket överklagar alltid friande domar så långt det någonsin går.

Nu tycks Skatteverket invänta en förundersökning. Så förbannat svårt kan det väl inte vara att räkna ut förmånsvärdet på ett affärsjetplan? I pressen har kostnaderna för privatresorna redovisats till sista öret. Räkna ut förmånsvärdet, dra på med skattetillägg och skicka kravet för utmätning.

Men det kommer aldrig att ske. Lika lite som att en finansminister som är  stygg med bankerna skulle bli VD för Bankföreningen, lika lite kan den skatteverksanställde, som behandlar fint folk som simpla småföretagare, räkna med en karriär som skatteplaneringsexpert i storföretag.