Vad är en mentor värd?

Hanna Brodda

Publicerades: 18 augusti, 2009

En mentor är bra att ha. Alla har det. De kan hjälpa dig med allt möjligt. En mentor förstår dig.
Men hur mycket är det värt?
Jag menar exakt.
Är det värt 600 kronor i timmen, som en genomsnittlig psykolog? Är det rent av värt en del av ditt företag som många av mentorerna föredrar?

Jag har möte med min favoritmentor på fredag. Han heter Ulf Eriksson, VD på Stockholm University Innovation. De har föreslagit fem procent av mitt företag, mot att jag får lokal hos dem och tips och råd i ett halvår. Först ska jag godkännas formellt av deras styrelse.

Detta är vad de erbjuder i stora drag:
1. Hjälp med finansiering. Känns redan nu som en intressant tjänst att anlita. Det är hysteriskt stressigt dagar, anställda på väg in, kunder på väg in, min mediasajt på väg ut (smyglansering för er nästa vecka) men inga reda pengar i kassan än. Jag ska säga att Ulf redan har levererat på detta. I kontakten med Almi var Ulf Eriksson min man på plats i Almihuset för att råda dem att satsa på mig.

2. Lokal. Känns inte lika intressant. Mysigt att sitta på norra Djurgården, de sitter inte ens i de ljusblå husen utan i de mysiga lokalerna bakom, men det är bara för sex månader. Plopp, säger det, så åker jag ut.

3. Rådgivning. Vet inte, i uppstartsfasen förstår ju ett barn vilka steg som måste tas. Man måste jobba som besatt. Få in kunder, få in googletrafik, skriva om sådant som folk vill läsa. Om ett tag, säg sex månader, kommer företaget in i en annan fas och viktiga strategiska beslut kanske måste fattas. Då står jag där, rådlös.

Jag vet som sagt verkligen inte. Förmodligen har jag tunnelseende, eftersom jag har sjukt för mycket att göra, och kan inte ens fatta det enklaste beslut och är förmodligen i desperat behov av en mentor. Men Anders eller ni andra som läser här, när, var och hur och i vilka lägen är det lämpligt med en mentor?