Vad gör moderaterna åt sina egna företagarhatare?

Janne Näsström

Publicerades: 13 januari, 2015

Mitt inlägg om företagarhatet i facket fick stor genklang och många valde att dela det på Facebook. En av dem som gjorde så var det moderata oppositionsrådet i Sollefteå med kommentaren ”Detta är inget nytt tyvärr”.

Men han bör ta en titt på det egna partiet. Där finns också företagarhatare, som anser att vi bara är ute efter att sko oss. Så sent som 2010 torpederade moderaterna den av Alliansregeringen tillsatta insolvensutredningen och satte stopp för vettiga villkor för misslyckade företagare. Moderaterna visade sig företräda banker och inkassobolag, inte småföretagare.

Jag växte upp i Härnösand. Vid sidan om sina fackliga uppdrag var min pappa Kjell Näsström socialdemokratisk kommunpolitiker. Hans moderata motståndare var offentligt anställda tjänstemän. Byrådirektörer, domare, officerare. Om småföretagare tyckte de inte.

Än idag befolkas moderaterna av personer försörjda av det allmänna som för egen del inte har en tanke att ta personligt ansvar. F-skattsedel ska någon annan ha, för att erbjuda städning och snickarhjälp med skatterabatt.

Politiken brukar delas in efter en vänster-högerskala. Det finns en till skiljelinje som är lika tydlig. Den går mellan storskalighet och småskalighet. Tydligast märks det hos moderaterna och socialdemokraterna. I båda lägren finns såväl företagarvänner som företagarhatare, även om partiernas majoritet är storföretagskramare.

Moderaterna borde ta hand om sina egna småföretagarhatare.