Vådan att tro på planer och Excel

Janne Näsström

Publicerades: 7 maj, 2013

Det vore välkommet om programmet Excel förbjöds. Eller snarare om det användes med mer sans och vett. Tyvärr finns det för många som tror att världen går att styra med denna Bill Gates skapelse.

Vad som är hönan och ägget går inte att fastställa, men faktum är att vi lever i en tid då de flesta tror att framtiden går att styra in till sista decimalen och blir upprörda när SMHI inte lyckas förutse morgondagens väder med exakt precision.

Sanningen är den att vi inte vet ett dugg om framtiden, vi kan inte ens förutsäga den närmaste timmen med fullständig säkerhet.

Det är en lärdom av vårt trolleriprojekt. I oktober skrev jag en ansökan om investeringsstöd för affärsutveckling i landsbygdsföretag, komplett med affärsplan och marknadsanalys. Jag ljuger inte när jag påstår att C4-kuvertet till länsstyrelsen med alla handlingar var fem centimeter tjockt.

Något svar har jag ännu inte fått. Kanske i höst. Om det finns några pengar kvar. Det blev många bortkastade timmar som jag kunnat använda till något annat. Frågan är om jag ska ge mig in i bidragsträsket fler gånger.

Jag har läst igenom de ursprungliga planerna. Trots att projektet har finslipats i fyra års tid och ansökan var synnerligen väl underbyggd, så blev det inte som jag planerade. Resan har gått genom ett minfält av små och stora problem, plötsligt uppdykande möjligheter och rejäla grundstötningar. Kort sagt allt som inte går att förutsäga med hjälp av Excel.

Ta bara en sådan sak som placeringen av vårt cirkustält. Tanken var från början att anlägga en permanent tältplats på vår mark. När bidragsbeslutet drog ut på tiden, så var det bara att slopa den planen. Istället hamnade det på grannens mark, vilket förde med sig två problem. Det krävdes både bygglov och tillstånd enligt kulturminneslagen, eftersom fastigheten är ett byggnadsminne. Idag fick jag tillstånd enligt kulturminneslagen, det var gratis, men bygglovet dröjer och fortfarande har jag inte fått besked om hur mycket det kommer att kosta. Märkligt att en kommun inte kan lämna pris när de själva kräver att andra ska offerera fasta priser till dem.

Flyttningen av tältet förde även med sig elektriska problem och medföljande kostnader. En tillfällig trefasanslutning är inte gratis.

Det här var bara några exempel på oförutsedda händelsen som poppat upp. Och eftersom vi trots allt lärt oss en del under projektets gång, gissar jag att andra hamnar i betydligt värre minfält.

Som sagt, planer oavsett om de är gjorda i Excel eller för hand, är inte mycket att lita på, hur genomtänkta de än är. Det är som en tidigare kompanjon uttryckte det, bästa hjälpmedlet i budgetarbetet är en back öl.