Våga fatta stora beslut

Björn Flintberg

Publicerades: 17 oktober, 2015

Jag borde skriva den här krönikan på en pall i ett rum fyllt med flyttlådor just nu och bara en naken glödlampa i taket. Men som flyttveteran har jag sedan länge gett upp det här med att packa själv och kan därför leva som vanligt i mitt hem ett par dagar till innan jag lämnar det stora huset i Skåne för ett mindre på det småländska höglandet.

Att byta karriär är svårt och alltid ett stort beslut. Du som läser Driva Eget har säkert redan tagit det största beslutet redan, att bli din egen, och då vet du vad jag pratar om. Men halvvägs in i ditt entreprenörskap kanske du också vill eller tvingas utveckla din verksamhet.

Jag har träffat många företagare som väljer att antingen lägga till ett nytt område i sin verksamhet, eller byta bort ett mot ett annat. Butiken som börjar med e-handel, hantverkaren som börjar sälja verktyg eller konsulten som lägger till eller byter ut ett affärsområde.

Ibland är det nödvändigt att våga förändra sin verksamhet för att överleva. I mitt fall handlar beslutet om att delvis byta karriär i första hand om temat för hela det senaste numret av papperstidningen Driva Eget – ”downshifting”. Jag skrattade gott när den kom i brevlådan och jag kunde sätta ett namn på mina ambitioner.

Det gäller bara, när man fattar stora beslut, att man tänkt igenom dem ordentligt, och sen inte är rädd att fatta följdbeslut. Det är en av många erfarenheter från min karriär, både som entreprenör och i styrelsearbete med börsnoterade bolag.

För såhär ser jag det: beslut är inte bara en kaosartad samling vägval – de hänger ihop. När det gäller entreprenörskap är det likadant. Om du ska starta upp en ny verksamhet och oroar dig för allt från lokal till inköp till marknadsstrategier kanske du är på fel väg.

Isolera det enskilt viktigaste beslutet och fokusera på risker och möjligheter med just detta stora beslut. Jag brukar säga att praktiska problem går alltid att lösa. Det handlar bara om genomförande och förmåga till anpassning.

Missförstå mig rätt: det är viktigt att tänka på val av leverantörer, lokaler och en massa annat som kan vara nödvändigt för just din verksamhet. Men låt inte de utmaningarna ta över. De är bara konsekvenser av ditt första beslut.

I mitt fall var det stora beslutet att byta bort affärsområdet it-utveckling till ett författarskap. Det stora beslutet var att förvandla skrivandet från hobby till affärsverksamhet. Då blev beslutet att sälja huset och flytta 35 mil faktiskt ett mindre beslut än man skulle kunna tro.

Om du står i tvivlets vägkorsning, fundera på vad det var för mål du hade när du började din resa så kanske det inte är så svårt att välja väg, även om den ser lite svår ut. Det löser sig – det viktiga är att du inte blir rädd för stora förändringar. Står du fast vid ditt mål kommer du ha det mycket lättare att fatta beslut.

Eller som det gamla visdomsordet säger: Även en sjumilafärd börjar med ett enda steg.

(Bild: flickr.com CC-BY Sacks08)