Våga säga nej till Trippel A

Hanna Brodda

Publicerades: 16 april, 2010

I dag valde jag att inte betala 990 kronor för en Trippel A-beteckning på mitt företag. Då hade jag ändå redan fått ”Så himla bra redan, trots att mitt företag bara varit igång sedan 2005”.

Nog för att man blir glad för att någon vill säga något fint till en, men det gjorde mig ledsen. Dels att jag först nästan blev glad, sedan att det lät så ihåligt och sist att jag verkar ha så många stackars medföretagare som inte kunde låta bli att lägga utt den där tusenlappen på att få en märkning som inte betyder någonting. Kanske är märkningen perfekt för deras företag, det kan ju inte jag avgöra så där på ett telefonsamtal, men antagligen inte. Vi är hårt prövade vi småföretagare. Vi har varken tid, råd eller kraft nog att kolla alla tjänster som ska säljas in till oss.

Det var en glad kvinna som ringde från Soliditet och ville berätta om deras märkningssystem. Mitt företag, som jag startade 2005 när jag frilansade som reporter lite under mammaledigheten, hade klarat sig prima i deras granskning. Jag har redan fått trippel aa, dock inte aaa, som kostar lite mer, sa hon.

Vad har ni tittat på då, frågade jag.

– Inga betalningsanmärkningar till exempel, men vi tittar på närmare 2000 faktorer, berättade kvinnan förtroendeingivande vidare.

Att jag inte tjänat en krona på den enskilda firman på tre år, det betydde ingenting. Jag frågade vilka kunder de hade och hon nämnde IKEA, Volvo, H & M och så vidare. De får 10 000 nya kunder i månaden, berättade hon och nästan alla har en sådan märkning hon pratar om, berättar hon.

Så när jag sedan googlade på Soliditet och deras märkning såg jag det var både hårfrisörskor och bilmekaniker som snällt betalat deras avgift för att få visa trippel a-beteckningen på sin sida.

Förmodligen har de inte vågat säga nej till en beteckning som visar att man är kreditvärdig. Är man inte kreditvärdig annars?  Men gör som jag – våga säga nej.