Välj det viktigaste – och gör det bra

Jenny Eklund

Publicerades: 19 mars, 2012

Produktivitet och effektivitet. Ord som många människor jag möter får rysningar av, och direkt slår ifrån sig. ”Nämen usch! Det är så hemskt att vårt samhälle kräver att vi bara ska jobba hårdare, snabbare, hinna mer på kortare tid”.

 Bristen på tid tycks vara den vanligaste frustrationen – oavsett om man är företagare eller anställd.

Jag har själv varit där en gång, så jag vet precis hur det kan vara. Att stressa från uppdrag till uppdrag, att känna orimliga krav som man aldrig kan leva upp till. (Och är jag inte vaksam så är det lätt att falla dit igen.)

Men grejen är den att det är oftast vi själva som sätter de där stressade kraven på oss.

Jag var anställd under många år, främst som journalist, projektledare och utbildare i offentliga verksamheter. Då kunde jag tycka att organisationerna var orimligt slimmade, att cheferna inte hade realistiska förväntningar på de anställda. Men när jag för två år sedan tog steget och blev företagare på heltid, så blev stressen inte mindre, utan snarare ännu större.

Kraven på vad jag skulle uppnå var enorma, alla uppdrag jag behövde få in, alla kontakter som skulle knytas, all administation och företagsekonomi som skulle klaras av. Hur mycket jag än jobbade och fixade (och det var mycket!) så fanns det alltid mer att göra.

Jag hade tusen olika trådar ute hela tiden, jagade alla bollar, sa ja till alla förslag som dök upp, för tänk om man missade något?

Tills jag insåg att den enda som någonsin ställt orimliga krav på mig var jag själv.

Produktivitet och effektivitet handlar numera för mig inte om att hinna mer på kortare tid. Tvärtom så handlar det om att våga prioritera och välja. Att välja det som är viktigast – och göra de sakerna riktigt bra. Och våga välja bort andra saker i jobbet eller livet.

Det gäller att fokusera på kärnan i det vi vill göra – oavsett om det gäller att starta ett nytt företag, marknadsföra, nätverka eller genomföra ett uppdrag. Och att inse att ingen annan än vi själva har makten över vår tid.

Idag hjälper jag andra att bli mer produktiva. Att få mer effekt i sitt liv och i sin verksamhet, genom att prioritera det som är viktigast, och välja bort det som faktiskt inte leder till de mål som personen satt upp. Effekten ska vara lättnad och klarhet – inte mer stress.

Tre tips för att ta makten över sin tid
1. Utse dig själv som chef över din egen tid. Du väljer själv vad du ska göra med din tid (även om det inte alltid känns så).
2. Välj ett område som du vill fokusera på – och gör det riktigt bra. Där du kan glänsa och känna dig stolt och nå de resultat du vill.
3. Välj bort minst ett område i din verksamhet – där det är ok att inte göra så mycket.