Valmatematiken är orimlig – och skymmer det viktiga

Anders Andersson

Publicerades: 23 september, 2010

Under valnatten skrev jag här om den första stora valfrågan - om hur ett gäng sabotagelystna män med onyanserade åsikter tagit sig in i riksdagen.

Den frågan skymde all annan politisk diskussion tills nästa stora valfråga blev den allenarådande - den om hur något hundratal röster skulle kunna ge Alliansen ytterligare tre riksdagsplatser och därmed riksdagsmajoritet.

Matematikprofessorn Svante Linusson har kallats in av alla tidningar och nyhetskanaler och pedagogiskt försökt förklara hur det kunxde bli på det sättet.

Jag såg honom i Aktuellt och Lennart Persson bara skakade på huvudet. Varken han eller vi tittare förstod hur den matematiken hängde ihop.

Varför ska valsystemet behöva vara så krångligt? Varför gör vi inte så här:

Räkna ihop hur många procent av antalet röster som varje parti fått ihop totalt i hela landet. Sedan är det väl bara att fördela de 349 riksdagsplatserna efter resultatet. Småpartierna missgynnas av fyraprocentsspärren, det kan väl räcka.

Hur varje parti sedan ska fördela sina platser mellan kandidaterna i olika län och valdistrikt kan gärna räknas ut med obegripliga matematiska formler. Det är ju mindre viktigt och närmaste en intern angelägenhet för varje parti.

Det här handlar inte om dagens orimliga beräkningar gynnar eller missgynnar det ena eller andra blocket. Det orimliga är att en promille av rösterna kan avgöra på vilken sida av blockgränserna tre riksdagsplatser ska placeras.

När man ser bilder på alla dessa nitiska röstsedelsräknare sitta där med pappersbuntar, miniräknare och gummisnoddar så undrar man också om vi verkligen lever i dataåldern 2010. Varför går det inte att hitta på ett system där de som vill kan rösta med e-legitimation? Sådant fungerar ju med deklartionen.

Det rösträkningselände som vi nu ser handlar också om att vi snart behöver börja fokusera på det saken egentligen gäller -  på vilket sätt landet ska styras och vilka politiska frågor som ska prioriteras. Då menar jag att det är småföretagarfrågor som är det allra viktigast, eftersom det är främst där som det finns tillväxt att hämta för landet.